четвер, 12 жовтня 2023 р.

«Капелани: на службі Богу і Україні» (патріотична година з нагоди Дня військового капелана в Україні)

 

День військового капелана, який в Україні відзначається 12 жовтня, приурочено до дня вшанування святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.

Минуло понад півтора року після повномасштабного вторгнення росії на територію України. ЗСУ гідно дають відсіч ворогу та боронять нашу державу. Волонтери дбають про цивільне населення та допомогають з евакуацією, їжею. Є ще одна категорія героїв цієї війни, які опікуються духовним та душевним станом воїнів та населення. Це капелани. Щодня вони поруч із воїнами на передовій, готові молитися, підтримати, вислухати, причащати та сповідати. Капелани підтримують бойовий дух воїнів, а також вселяють спокій мирному населенню.

Військовий капелан вкладає до рук воїна наймогутнішу зброю – віру. Дає найціннішу втіху – надію. Діяльність капелана – не служба, а щире духовне служіння, здатне підтримати бійців у важку годину, розрадити, а часом навіть врятувати.

Інститут капеланів у Збройних силах, Національній гвардії і Державній прикордонній службі України був офіційно запроваджений у липні 2014 року, після початку російсько-української війни. Закон України «Про військове капеланство» ухвалили в листопаді 2021-го. Він запустив Службу військового капеланства та змінив статус капеланів на війні. Нині вони  військовослужбовці, як і інші солдати складають військову присягу. Покликання капеланів – завжди бути біля воїнів, особливо в такий непростий період часу, як зараз, а їхня головна зброя – це молитва.

Українські військові капелани здійснюють постійний духовний супровід воїнів не тільки під час військових операцій – вони супроводжують навчання та підготовку майбутніх військовослужбовців, проводять заходи на підтримку Збройних Сил України, відвідують різні точки фронту для духовної опіки тих, хто потребує – і звершують Чин поховання полеглих Героїв. Протягом усього часу воєнних дій на Сході України, а надто від часу повномасштабного вторгнення ворога значення діяльності військових капеланів годі переоцінити. Капеланство охоплює різні релігії відповідно до потреб військовослужбовців – але усі вони спрямовані на духовну допомогу тим, які боронять незалежність України.

 

На зустріч з військовими капеланами учасниками російсько-української війни, що відбулася в актовій залі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, завітали студенти та викладачі КЗВО «Луцького педагогічного коледжу» Волинської обласної ради, учні  Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні, користувачі бібліотеки та громадськість міста.

Література, що присвячена капеланській діяльності, була представлена на тематичній виставці «Капелани – герої, які підтримують стійкість духу наших воїнів».

На заході виступили військові капелани – члени ГО «Військові капелани Волині»: протоієрей 6-го Волинського прикордонного загону Михайло Хімчак, капелан 204-ї  Севастопольської бригади тактичної авіації Олександр Вронський, капелан Волинського ТЦК Юрій Близнюк, капелан Сотої бригади Волинської ТРО Володимир Труш та військовий капелан церкви Асамблеї Бога Дмитро Груша зі своєю помічницею Яною Бащук.



Поезію, присвячену капеланам України, прочитала студентка КЗ вищої освіти «Луцького педагогічного коледжу», учасниця суспільно-політичного клубу «Всесвіт» Оксана Михальчук (керівник Анатолій Кравець). Музичні номери прозвучали у виконанні студенток педагогічного коледжу Анастасії Захарчук та Каріни Амзи під керівництвом Надії Павлюк.

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять всіх українців, які загинули у  війні за волю та незалежність України.


Присутнім в залі військовим капеланам були подаровані квіти та власноруч виготовлені студентами ЛПК обереги  разом з нашою безмежною шаною та вдячністю.

Щирі слова вдячності усім військовим капеланам України за їхнє служіння Богу, людям та Украні, за те, що навіть під свистом ворожих куль, вони так відважно зцілюють людські душі, висловила модераторка заходу, головний бібліотекар відділу читальних залів Олена Сільчук.





Немає коментарів:

Дописати коментар