понеділок, 2 жовтня 2023 р.

Україна понад усе. Незламні Герої (зустріч з учасниками російсько-української війни до Дня захисників і захисниць України)



День захисників і захисниць України – державне свято України, що відзначається щороку 1 жовтня в день Покрови Пресвятої Богородиці. Започатковано 14 жовтня 2014 року президентським указом із назвою «День захисника України». Через реформу церковного календаря в Україні з 2023 року святкування перенесено з 14 жовтня на 1 жовтня.

Саме 1 жовтня ми віддаємо шану героям, які захищали і захищають українську незалежність. Особливо актуальним це свято стало за часів повномасштабної війни, коли наші бійці щодня ризикують життям на сході та півдні України, відвойовуючи окуповані території.

Війна росії з Україною триває понад 9 років. За цей час українські захисники та захисниці показали цілому світу, що таке титанічна мужність та незламність справжніх воїнів. Наші герої перемагають ворога на землі та у небі й невтомно йдуть уперед. Захисники та захисниці рятують життя мільйонам українців й повертають в українські міста та села рідні синьо-жовті прапори.

День захисників і захисниць України – це свято пам’яті про наших гордих предків, які пером і словом, вогнем і мечем боролися за право на незалежність рідної країни; свято вшанування козацької доблесті і відваги; свято подяки Героям УПА, які воювали за свою землю. І, нарешті, це день всіх героїв сучасності, які мужньо захищають кордони та Незалежність України. Їм присвячена наша тематична книжкова виставка «До волі, до бою, до Перемоги».

 


На зустріч з учасниками російсько-української війни, що відбулася в актовій залі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, завітали студенти та викладачі КЗВО «Луцького педагогічного коледжу» Волинської обласної ради, користувачі бібліотеки та громадськість міста.

На заході виступили Сергій Годлевський – історик, який зараз служить у лавах шостого прикордонного Волинського загону та захищає Україну; Марія – бойовий медик ПКШР (прикордонної комендатури швидкого реагування), яка мужньо рятувала життя воїнів на передовій; Андрій Пустильник – офіцер управління ПКШР та Мирослав Кіруєв – військовослужбовець Національної гвардії України.

Поезію, присвячену захисникам України, прочитали студенти КЗВО «Луцького педагогічного коледжу» Волинської обласної ради, учасниці суспільно-політичного клубу «Всесвіт»: Вікторія Копанько, Дарина Гузь та Анастасія Веснянка (керівник Анатолій Кравець). Патріотичні пісні прозвучали у виконанні студенток КЗВО «Луцького педагогічного коледжу»: Олександри Дембіцької, Розанни Федорко, Сніжани Ожго і Анастасії Захарчук (керівниця Надія Павлюк).

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять всіх українців, які загинули у  війні за волю та незалежність України.

Присутнім в залі військовим були подаровані власноруч виготовлені   обереги та квіти разом з нашою безмежною любов’ю, шаною та вдячністю.

Щирі слова вдячності усім Захисникам та Захисницям України за їхні мужність та героїзм, самовіддану боротьбу на фронті, недоспані ночі, за спокійні будні кожного українця та кожен відвойований кілометр, який наближає нас до Перемоги висловила модераторка заходу, головний бібліотекар відділу читальних залів Олена Сільчук.



Вклоняємося подвигу тих, хто віддав своє життя в ім’я свободи нашої держави, мужньо захищаючи рідну землю, і тим хто тепер несе військову службу в зоні бойових дій, їхній відданості українському народові, мужності та героїзму.

Нехай Пресвята Богородиця береже всіх нас під своїм Покровом і якнайшвидше дарує мир та спокій нашій землі!

З святом вас, дорогі наші захисники та захисниці!

Слава Україні – Героям Слава!!!   



Немає коментарів:

Дописати коментар