середу, 20 березня 2024 р.

Стартував ХІІ обласний літературний конкурс «Неповторність»

Сьогодні, 20 березня 2024 року відбувся літературний вечір «Поезія на тлі війни» з нагоди Всесвітнього дня поезії та оголошення про початок ХІІ обласного літературного конкурсу «Неповторність» на кращі поетичні чи прозові твори серед творчої молоді віком від 15 до 30 років. Це єдиний в Україні конкурс, старт якому надала обласна наукова бібліотека, метою проведення якого  є підтримка талановитої молоді та сприяння переможцеві у виданні першої книги.


Організаторами конкурсу є Департамент культури, молоді та спорту   Волинської обласної державної адміністрації, Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки.

Голова журі  конкурсу Микола Мартинюк кандидат філологічних наук, літературознавець, письменник, науковець, директор поліграфічно-видавничого дому „Твердиня”. Членами журі є:   Софія Стасюк - член Національної спілки письменників України,   дипломантка V літературного конкурсу «Неповторність». Наталія Шульська - кандидат філологічних наук, член Національної спілки письменників України , лауреатка V, VI Неповторності, член Національної спілки письменників України Олена Кицан (Пашук) та заступниця директора з наукової роботи Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Євгенія Євтушок.


З вітальним словом до учасників звернулися директор Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Наталія Граніч, член Національної спілки письменників України, Заслужений працівник культури України Людмила Стасюк, яка сприяла становленню творчого змагання та формуванню унікальної концепції підтримки молодих та креативних творчих особистостей. На літературній імпрезі виступили члени журі конкурсу

Конкурс триватиме з 21 березня 2024  по 15 лютого 2025 р.

Рукопис поетичних творів має складатися з 15-20 поезій; рукопис прозових включати 1 великий твір або 3-5 оповідань, новел. Твори повинні бути надруковані на комп’ютері і повинні містити відомості про автора. Переможців очікує:

За  1 місце – фінансування творів окремою збіркою.

За 2 і 3 місце – грошові винагороди.

Головними вимогами до конкурсантів стали оригінальність твору (ніде не опублікований раніше) та виключно українська мова.

За сприяння  Департаменту культури, молоді та спорту Волинської обласної державної адміністрації вийшла  перша поетична збірка Олега Крота «Комунікації» - переможця ХІ конкурсу «Неповторність», що ініційовано Волинською ДОУНБ імені Олени Пчілки. Літературно – художнє видання надруковано у видавництві «Твердиня» 2023 року та вже надійшло до фондів бібліотеки. Сьогодні відбулася її презентація.

Моя поезія… Ні не шукає слави…

Скоріш вона шукає читача.

Вона про долю нашої держави,

Про боротьбу плечем і до плеча…

Такі слова стали лейтмотивом  до першої збірки  молодої авторки з Маневич Ольги Ковальської, лауреатки обласного літературного конкурсу «Неповторність».

Літературно - художнє видання вийшло в Луцьку у видавництві «Вежа – Друк» 2023 року. Книга з промовистою назвою «Наживо» заглиблює нас у чуттєвий світ емоцій авторки, яка проживає трагічні події Голодомору та Майдану,  становлення незалежності та жахіття російсько -української війни, шо оголеними  відчуттями лягли у віршовані рядки. «Це те, що відчуваю…Те, як це відчуваю…» - зазначає авторка. В просторі «Мистецький» відбулася презентація книги.


Завершилася літературна імпреза  читанням поетичних творів переможців та лауреатів. Натхнення не вмістиш у рамки літературних спілок та конкурсів. Сподіваємося що цей конкурс виплекає ще не одне талановите покоління, давши можливість талановитій креативній молоді бути почутими та реалізованими.


 
 
 
 Успішного старту! Працюємо на культурному фронті задля Перемоги. Адже слово – це зброя, що говорить на весь світ про українську незламність.

Ніхто не скорить Україну, не поневолить, не зламає, та не розділить. Ми єдині! Ми непереможні! Ми сильні! Ми вільні! Так було, є і буде. Бо Україна понад усе!


Немає коментарів:

Дописати коментар