понеділок, 29 січня 2024 р.

Крути: історія української нескореності

 

У Крутах у 1918 році вирішувалася доля молодої української держави. Кілька сотень відважних юнаків та чоловіків зробили свій вибір – виступили проти російської військової агресії, стали на захист України.

Бій під Крутами був оборонною операцією, яка зупинила на кілька днів наступ переважних сил ворога. Ця битва символізує патріотизм, стійкість і самопожертву української молоді в боротьбі за державність.

Тоді захисники української незалежності не змогли вистояти в боротьбі з переважними силами агресора. Та подвиг крутянців, як і всіх Героїв визвольних змагань, став прикладом для захисників України в нинішній російсько-українській війні.

Сьогодні ми маємо завершити їхню справу.

Пам’ятаємо подвиг Героїв Крут!

Шануємо кожного і кожну, хто нині виборює нашу перемогу, право жити у вільній країні на своїй землі!

    Щоб будувати майбутнє, треба добре знати справжню історію, любити свою країну і гаряче бажати зробити її кращою. Щоб зберегти пам’ять про героїчні дні юнаків в обороні Волі України, пропонуємо переглянути книжкову виставку: «Крути: історія української нескореності» в відділі читальних залів нашої книгозбірні.

Ви маєте можливість познайомитися з найрізноманітнішою літературою. Це – історичні матеріали та статті, в яких розкривається хід та причини трагедії: художні твори, публіцистика різних часів.

На виставці представлені рідкісні видання української діаспори з колекцій Юрка Покальчука, Прокопа Наумчука та Якова Зозулі.

Сьогодні можна провести паралелі між подвигом кількох сотень юнаків, які гідно витримали бій під Крутами, ціною своїх життів зупинили ненадовго ворога, та героями Євромайдану, героями, які тепер гинуть на Сході України.






 

Немає коментарів:

Дописати коментар