суботу, 20 січня 2024 р.

День Соборності України

Щороку 22 січня в день проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки Україна відзначає День Соборності. Ідея соборності була й залишається базовою національною цінністю українців. А нині вона є передумовою успіху нашого спротиву зовнішній агресії. Сьогодні соборність для України означає деокупацію всіх територій, захоплених ворогом, відновлення єдності з Донеччиною, Луганщиною та Кримом.
Напередодні Дня Соборності України у відділі читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки відбулася історична година “День Соборності України – єднання сили і духу народу”.
Активну участь в історично - літературній імпрезі взяли відвідувачі територіального центру міста Луцька Валентина Добрянська, Олена Бубела, Світлана Павлюк та Валерія Коваленко з Харкова (організатор культурно - дозвіллєвої діяльності Луцької територіальної громади Оксана Крамар). Активістками центру були продекламовані вірші зі збірки „СНІП: деклямації на проголошення самостійності і соборності України” (Вінніпег, Канада, 1937). Звучала поезія Уляни Кравченко, Бориса Грінченка, Богдана Крихкого.
А також щиро і надпотужно лунала пісня у виконанні Оксани Крамар та Світлани Павлюк.
Дякуємо за стале партнерство територіальному центру міста Луцька.
Заглибитися в тематику заходу допомогла книжкова виставка: «Соборна. Вільна. Незалежна».
В структурі тематичної експозиції - рідкісні видання української діаспори з колекцій Юрка Покальчука, Прокопа Наумчука та Якова Зозулі. Серед них – книга Ісаака Мазепи «Україна в огні й бурі революції» з автографом автора; документальна історія Павла Христюка (з нагоди 50-ліття Соборности України) та ін. Серія «Політичні портрети» знайомить читачів з відомими українцями, які творили історію в період Української революції 1917 - 1921 рр. Автори книжок, щоб описати життєвий шлях кожного з політичних діячів, опрацювали численні архівні документи, у тому числі й ті, що не були доступними раніше. За їхніми словами кожне з видань написане популярною мовою, містить багато цікавих фактів. Дослідження Михайла Галущака “За пів кроку до перемоги. Військове будівництво та операції Галицької Армії в 1918–1919 роках”, яка вийшла за сприяння Українського інституту книги. Книга, яка поєднала наукове дослідження історії Галицької Армії та особистий досвід автора, здобутий під час АТО.
Модераторка заходу прочитала поезію українського поета Максима Кривцова “Він переїхав в Бучу в середині березня 2021-го”, який загинув на війні. Вірш надрукований в поетичній антології «Поміж сирен» яка вийшла 2023 року в Харківському видавництві «Віват». Увібравши голоси 59 сучасних українських поетів і поеток, ця збірка показує, якими ми стаємо в горнилі випробувань: водночас сильними і водночас вразливими, але завжди непереможними.
Соборність передбачає не лише пам’ять про спільне минуле, а й потребує згуртованої співпраці заради майбутнього. Коли ми, люди з різних регіонів країни, разом працюємо, створюємо знакове й важливе, боремося з окупантами.

З Днем Соборності України!

Немає коментарів:

Дописати коментар