вівторок, 27 вересня 2022 р.

Творець музики чисел

    Багато народила в минулому земля українська відомих діячів культури, талановитих учених, визначних громадських діячів. Одне із найпочесніших місць серед них належить видатному українському математику, академіку АН, наставнику конструктора реактивних авіадвигунів Архипа Люльки та конструктора космічних кораблів Сергія Корольова. автору фундаментальних праць у галузі вищої алгебри та математичного аналізу, теорії ймовірностей і математичної статистики Михайлові Пилиповичу Кравчуку. 27 вересня виповнюється 130 років від дня народження видатного волинянина. Ім’я Михайла Кравчука відоме всьому світу, адже його розробки зробили справжній прорив у науці. В актовій залі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки відбувся вечір історичного портрету «Творець музики чисел», присвячений 130-річчю від дня народження Михайла Кравчука. 
    Відвідувачі заходу – студентська та учнівська молодь, переглянули телевізійну роботу авторської групи Волинської ОДТРК «Світ знає, що Він — українець...», яку було присвячено видатному волинянину, математику зі світовим ім’ям. Автор сценарію і режисер фільму - Марія Андрушко, оператор - Валерій Фетисов, асистент оператора - Микола Дмитрук, режисер монтажу - Олександр Радчук, редактор - Святослав Пирожко. У ролі Михайла Кравчука знявся заслужений артист України Адам Даценко , у ролі дружини Михайла Кравчука - Есфіри Йосипівни, яка домоглася реабілітації імені свого чоловіка - народна артистка України Людмила Приходько. 
   Відомий і невідомий – так можна сказати про Михайла Кравчука. Його математичними відкриттями та працями користується весь науковий світ. У тім у світі не знали лише одного: що він – з України. Він чесно пройшов шлях життя, зберігши вірність своєму кредо: «Моя любов – Україна і математика».У своїй діяльності він керувався девізом, що висловив інший видатний син українського народу В’ячеслав Липинський: «Адже ніхто нам не збудує держави, коли самі ми її не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не хочемо бути».  «…Його обірване життя триває, випромінює. Воно не могло зникнути і пропасти. Знівечена енергія його духу оживає в наступних поколіннях, вона знову вселяється в шляхетних постатях його зросту, його вроди. Це створює йому безсмертний пам’ятник» – так про свого видатного земляка висловився учасник руху шістдесятництва, політв'язень радянського режиму, якого вважають моральним авторитетом нації, Євген Сверстюк. 
    На заході були присутні студенти та викладачі Комунального закладу вищої освіти «Луцький педагогічний коледж». Поезію Григорія Бевза, Василя Савчука декламували студенти вищеозначеного навчального закладу – учасниці суспільно-політичного клубу «Всесвіт» Ангеліна Клевець, Вікторія Копанько, Гузь Дарина (керівник Анатолій Кравець). Також взяли участь у заході учні 9-Б і 11-Б класів Луцького ліцею №14 імені Василя Сухомлинського на чолі з вчителем математики Тітовою Світланою Петрівною. Було розгорнуто книжкову виставку «Велет української математики». Ведуча заходу головний бібліотекар відділу читальних залів Поліна Тимощук. 
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар