четвер, 21 жовтня 2021 р.

Другий Зимовий похід Армії Української Народної Республіки

До 100 річчя з часу проведення Другого Зимового походу Армії Української Народної Республіки (25.10–21.11.1921) та розстрілу вояків Армії  УНР біля містечка Базар (нині – село Коростенського району Житомирської області) (21.11.1921) відділ читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки пропонує користувачам інформаційні матеріали даної тематики.

Другий зимовий похід або Листопадовий рейд – військова операція Армії УНР проти РСФРР у жовтні–листопаді 1921 року.

У жовтні 1921 командуванням Армії УНР та Повстанчою Командою було розроблено план, який передбачав надання воєнної допомоги партизанському рухові в Україні. Активні дії повстанських загонів повинні були перешкодити вивезенню продовольства з України в Росію і тим самим врятувати населення від голоду (якраз на зиму 19211922 рр. прийшовся перший голодомор, спровокований більшовицькою політикою «воєнного комунізму»: фактичного пограбування села так званою «продрозкладкою»). Стратегічним завданням операції було підняття всенародного повстання і повалення більшовицького режиму в Україні. Загальне командування Повстанською Армією здійснював Юрій Тютюнник.

Другий Зимовий похід частин Армії УНР став останньою спробою українських національно-державних сил відкритим військовим шляхом утримати незалежність України в ході національно-визвольних змагань 1917–1921 рр.

 

Немає коментарів:

Дописати коментар