неділю, 18 лютого 2018 р.

«Майдан: літопис свободи і гідності» (вечір пам'яті Героїв Небесної Сотні)



      Минуло чотири роки з часу загибелі Героїв Небесної Сотні.
     Волинь також має свій пантеон розстріляних на вулиці Інститутській у Києві. 23-го серпня 2015 у Луцьку було увічнено пам'ять загиблих під час кривавих подій на Майдані встановленням меморіальної стели Героїв Небесної Сотні. Цим монументом вшановано подвиги Василя Мойсея та інших шести волинських  Героїв України: Олександра Бадери, Сергія Байдовського, Едуарда Гриневича, Юрія Сидорчука, Івана Тарасюка, Віктора Хом’яка
Це був надзвичайно важкий та трагічний іспит для України, коли український народ, вже в сучасний період новітньої історії боротьби за утвердження Української державності, продемонстрував свою європейськість, гідність і прагнення до свободи. 
На заході були переглянуті фрагменти з телециклу «Герої Небесної Сотні», створеного національною суспільною  телерадіокомпанією України (Волинська регіональна дирекція) та присвяченого волинянам, які загинули на Майдані у Києві в лютому 2014 року. 
Ще на початку 2014 року, слідкуючи за перебігом подій на Майдані, після появи перших загиблих  Героїв, відділ читальних залів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки започаткував постійнодіючу тематичну виставку „Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану – в небо. В лицарі – зі смерті...” для увічнення пам’яті тих, хто був на барикадах за покликом своєї душі, відстоював правду та гинув за нашу свободу. З матеріалами виставки присутні ознайомилися по закінченню заходу.
В межах події відбулася зустріч зі свідками та учасниками доленосних і трагічних подій на Майдані: Стрельбіцькою Оленою – двоюрідною сестрою загиблого Героя Сергія Байдовського, кандидатом філологічних наук, викладачем української мови Луцького педагогічного коледжу; Богданом Шибою – директором державного підприємства "Волинський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації», головою ГО «Лучани», учасником Революції Гідності; Володимиром Бут-Гусаїмом – громадським активістом, головою ГО «Сучасна Волинь». 
Були присутні ліцеїсти Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні та студенти Луцького педагогічного коледжу.
Ведуча заходу – Олена Сільчук.

Немає коментарів:

Дописати коментар