суботу, 9 березня 2013 р.

Він бачив через століття

                              

 

            Геніальний вчений-природознавець і мислитель, основоположник генетичної мінералогії, біогеохімії, радіогеології, вчення про наукознавство, біосферу і ноосферу. Організатор і перший президент Української академії наук (1918-1921), Державного радієвого інституту (1922), Лабораторія живої речовини (1927) та багато ін. Доктор мінералогії і геогнозії (1897), професор (1898), академік Петербурзької академії наук (1909, від 1917 – Російської академії наук), академік Української академії наук (1918).  

            Володимир Іванович Вернадський народився 12 березня 1863 року в місті Петербурзі. Батько, Іван Васильович, працював професором Київського, Московського і Петербурзького університетах. Мати, Ганна Петрівна, походила з відомого українського роду Константиновичів.  
           Грунтовні знання Володимир Іванович одержав на природничому відділенні фізико-матиматичного факультету Петербурзького університету, який закінчив у 1885 році. Володіючи майже всіма романськими, германськими і слов’янськими мовами,  Вернадський впродовж багатьох років мав тісні наукові зв’язки з кращими школами Франції, Італії, Німеччини, Чехословаччини, Швейцарії, Греції, Англії. Вчений-мислитель помер 6 січня 1945 року. Його поховали на Новодівичому кладовищі у Москві. 
        Ім’я геніального вченого присвоєно багатьом академічним інститутам, бібліотекам, кораблям тощо. На пошану вченого названо два мінерали "вернадит" і "вернадскид". В Києві встановлено пам’ятник вченому на проспекті його імені. 

        150-річчю від дня народження видатного вченого присвячена книжкова виставка "Володимир Вернадський – вчений, мислитель, громадянин".  

       
         Розділами  книжкової виставки є : "З Україною в серці", "Фундатор Української Академії наук", "Вернадський відомий і невідомий".    
     

                                                                 
             Єдиний вірш написаний В. І. Вернадським, який він присвятив Україні – "своєму рідному краю" прочитала провідний бібліотекар відділу читальних залів Клавдія Урдюк.
 
     
             У презентації взяли участь: вчитель біології Луцької гімназії № 21 ім. Михайла Кравчука Шайда Раїса Аврамівна та учні цієї гімназії.  

      




      Презентацію провели працівники відділу читальних залів: Поліна Тимощук, Алла Євпак.

Немає коментарів:

Дописати коментар