четвер, 17 жовтня 2024 р.

Військові капелани. Їх зброя - молитва


Відважно й самовіддано наша країна захищає свою незалежність, відбиваючи широкомасштабну агресію росії. Війна важка та болюча… Попри страх і біль ми не опускаємо рук, а боремося задля перемоги України та миру. Це наша спільна справа. Ми всі повинні розуміти, що свободу та незалежність здобуває «не хтось» і «не там», а вся Україна.

Є ще одна категорія героїв цієї війни, які тримають дуже важливу її оборону, а саме – духовну – це капелани! Вони, ризикуючи власним життям, допомагають воїнам виконувати свій обов’язок, морально підтримуючи їх.

Актуальність військового капеланства розпочалася зі збройної агресії рф у 2014 році. Саме тоді священники почали їздити до району бойових дій як волонтери, щоб підтримувати й допомагати військовим і цивільному населенню. Наступним етапом став 2015-2016-й, коли священники прийшли до війська на посади капеланів як цивільні особи. Проте держава не могла забезпечувати їм всіх гарантій і прав під час перебування в районі бойових дій, а саме там має бути військовий капелан. Бути поруч із військовослужбовцем — саме таким є девіз військового капелана. Тому у 2021 році набув чинності Закон України «Про службу військового капеланства». Саме після початку широкомасштабного вторгнення у 2022 році почала реалізовуватися Служба військового капеланства.


День військового капелана приурочено до дня вшанування святителя Мартина Милостивого, єпископа Турського, якого вважають засновником військового капеланства і покровителем військових капеланів.

Військові капелани в Україні виконують важливу роль. Словом і вчинком, порадою й увагою, добротою та співчуттям вони оберігають душі бійців, зцілюючи їхні невидимі рани. Вони є не лише духовною, а й психологічною підтримкою для бійців. Їх зброя – Слово Господнє. Своїми проповідями капелани зцілюють душі та зміцнюють у воїнів віру в Господа.

Місія капеланів – не лише духовна, а й волонтерська. Вирушаючи на передову, священники щоразу везуть бійцям найнеобхідніше. Тож і зустрічають наші бійці своїх наставників з особливою теплотою та радістю. Бо капелани завжди готові служити Богу, людям і Україні.

Сьогодні, в Волинській ОУНБ імені Олени Пчілки відбулася зустріч з військовими капеланами з нагоди Дня військового капелана в Україні, під назвою “Військові капелани. Їх зброя - молитва”. На заході виступили військові капелани: капелан 204-ї  Севастопольської бригади тактичної авіації Олександр Вронський, капелан Сотої бригади Волинської ТРО Володимир Труш, капелан Володимир Лозинський – радіо-технічні війська, капелан Сергій Лісницький з отцем Петром, помічником,  Віталій Антонюк – капелан охорони батальйону аеродрому, Волощук Сергій - пастор церкви євангельських християн баптистів, капелан 1-ої бригади ТРО. 

До Дня військового капелана  підготували тематичну виставку «Капелани – герої, які підтримують стійкість духу наших воїнів». Серед матеріалів є книга «Капелани. На службі Богу і Україні» на якій залишили свої побажання запрошені отці. Це видання Українського інституту національної пам’яті, що побачило світ наприкінці 2019 року. У ньому спогади військових капеланів різних конфесій, які від початку війни на Сході України здійснювали душпастирське служіння серед українських воїнів. Серед 35 військових капеланів героями книжки стали волиняни: священники Православної церкви України Михайло Бучак, Олександр Вронський та Олег Дядюсь.

Музичні номери прозвучали у виконанні студенток Луцького педагогічного коледжу Анастасії Захарчук, Анастасії Коцюби  та Вікторії Гусак під керівництвом Надії Павлюк.

На зустріч з військовими капеланами учасниками російсько-української війни, що відбулася в актовій залі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, завітали студенти та викладачі КЗВО «Луцького педагогічного коледжу» Волинської обласної ради, учні  Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні.

Хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять всіх українців, які загинули у  війні за волю та незалежність України.

Сьогодні хочеться побажати всім нам завжди відчувати у своєму житті захист та бути вдячним за нього Господу Богу і всім тим, хто сьогодні нас захищає. Нехай Господь дає нам сили, стійкість, мужність для того, щоб ми продовжували йти нашим шляхом боротьби, але з твердою вірою в те, що ми рухаємося до остаточної правильної мети. А наша мета — це перемога. Тому вітаю всіх вас з Днем військового капелана і бажаю всім нам рухатися вперед до перемоги.

Слава Україні!                                 

Героям слава!


 



середа, 2 жовтня 2024 р.

“Душу - Богові, життя - Україні, честь - для себе”

1 жовтня, у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці ми відзначаємо  День захисників та захисниць України і, водночас, День Українського козацтва.

У Волинській ОУНБ імені Олени Пчілки спільно з КЗВО «Луцький педагогічний коледж» викладачі коледжу Анатолій Кравець, Надія Павлюк, клуб «Всесвіт» і вокальна майстерня «Успіх» провели зустріч з ветеранами російсько-української війни “Душу - Богові, життя - Україні, честь - для себе”


Це державне свято було започатковане у 2014 році. Спочатку воно називалося День захисника України, і лише в 2021 році отримало нинішню назву.

Цей день обрали невипадково. Споконвіків на свято Покрови наші пращури вшановували воїнів-захисників. Традиція ця дуже давня і походить ще з часів Київської Русі. Козаки вважали Покрову своєю заступницею. На Січі була церква на честь Покрови Пресвятої Богородиці. Збираючись у похід на ворога, козаки проводили молебень до своєї покровительки. Повернувшись щасливо з походу, дякували їй за збережене життя.

День захисника і захисниць України – свято не тільки військових. Це свято нескорених, свідомих громадян, які вболівають за долю нашої країни, день усіх небайдужих, які своєю професійною діяльністю, сумлінною працею, волонтерською роботою забезпечують Україні захист. 



Перегорнімо сучасну сторінку історії України, вдивімось в обличчя наших героїв – захисників України! Революція гідності, події на Донбасі…Вони тривожать наші душі, не залишають байдужими жодного громадянина України, і тому кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Революції Гідності і заради чого пожертвували своїм життям Небесна Сотня, заради чого захищають нашу Україну воїни АТО.

       

Настав той час! Війна настала! Ніким не оголошена війна. Несправедлива, незрозуміла війна…Війна це горе не однієї людини, а цілого народу. Будь- яка війна несе смерть. Каліцтво вдягає в жалобу тисячі материнських сердець. Захисники не шкодують свого здоров’я, готові покласти своє молоде життя на вівтар боротьби із сепаратистами на вистражданих східних кордонах країни.

Це наш  біль і наша гордість, це наші сльози і наш душевний щем вдячності за все, що зробили ці люди для нас. Вони – теперішній голос нашого сумління, своїм прикладом показують силу та незламність українського духу.

Поряд із чоловіками на захист Батьківщини стали і жінки. В сучасній українській армії кожен десятий боєць – жінка. Вони пліч-о-пліч із чоловіками служать на передовій, освоїли спеціальності снайпера, кулеметника, розвідника, механіка, інструктора, медика. Тому 1 жовтня ми вітаємо всіх захисників України, незалежно від статі. 

Вклоняємося подвигу тих, хто віддав своє життя в ім’я свободи нашої держави, мужньо захищаючи рідну землю, і тим хто тепер несе військову службу в зоні бойових дій, їхній відданості українському народові, мужності та героїзму.

 

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять всіх українців, які загинули у нашій вітчизняній війні. Усіх, кого ми втратили через вторгнення росії. Через терор, розв’язаний окупантами.  Усіх, хто воював. Усіх військових і усіх цивільних. Дорослих і дітей. Усіх, хто міг би ще жити, якби росія не почала цю війну. Вічна пам’ять кожному, хто загинув за Україну!

Всі присутні в залі хвилиною мовчання вшанували пам'ять полеглих.

На нашій зустрічі були присутні ветерани, учасники бойових дій, які брали участь на Сході та Півдні України: Максим Денисенко, ветеран війни, учасник бойових дій, а також його дружина Людмила Денисенко; Сергій Сак, ветеран війни, учасник бойових дій, стрілець кулеметного відділення. Головна увага, шана і безмежна вдячність нашим воїнам-захисникам.

 

З вітальним словом до присутніх звернулася т.в.о. директора книгозбірні Наталія Граніч.


На зустріч з ветеранами  завітали студенти та викладачі з  КЗВО «Луцький педагогічний коледж», користувачі бібліотеки та громадськість міста.

Нікого не залишили байдужими виступи студентів клубу «Всесвіт» і вокальної майстерні «Успіх». Поезію прочитала авторка своїх віршів Анастасія Веснянка.


Учасники зустрічі мали змогу ознайомитись з виставками літератури «До волі, до бою, до Перемоги», а також «Міста героїв». А на згадку про зустріч та з побажаннями перемоги студенти подарували військовим обереги.

Нехай Господь і обереги бережуть Вас.

 Слава Україні – Героям Слава!!!

 


вівторок, 1 жовтня 2024 р.

Онлайн-семінар “Екологічна просвіта та інформування у роботі бібліотек в умовах воєнного стану”


Сьогодні, 1 жовтня, відбувся онлайн-семінар “Екологічна просвіта та інформування у роботі бібліотек в умовах воєнного стану”, організатором якого була Всеукраїнська екологічна ліга.
Під час проведення онлайн-зустрічі розглядалися питання:
♻️ психологічна підтримка дітей та дорослих в природі;
♻️ реабілітація в природі;
♻️ психологічна підтримка та зміцнення ментального здоров’я;
♻️ форми патріотизму та поваги до української культури;
♻️ оздоровлення і відпочинок;
♻️ вплив російської військової агресії на довкілля України.

Була представлена програма “Екологічними стежками рідної України”.
Учасники семінару отримали методичні та інформаційні матеріали щодо формування екологічного світогляду та культури громадян України, поширення інформації про стан довкілля.