четвер, 15 лютого 2024 р.

"Майдан. Грані незламності" (вечір пам'яті Героїв Небесної Сотні)

Десятий рік поспіль 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної Сотні, вшановуючи подвиг учасників революції Гідності та віддаючи належну шану тим, хто загинув протягом кривавих січневих та лютневих днів 2014 року. Саме в ці дні під час Євромайдану протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. Загалом революційні події зими 2013-2014 років забрали життя 107 Героїв Майдану. Пролита кров зобов’язує кожного усвідомити відповідальність за долю країни, за її майбутнє. Серед Героїв Небесної Сотні є і наші краяни: Василь Мойсей, Едуард Гриневич, Сергій Байдовський, Іван Тарасюк, Олександр Бадера, Юрій Сидорчук та Віктор Хом’як. 23-го серпня 2015 у Луцьку було увічнено пам'ять загиблих під час кривавих подій на Майдані встановленням меморіальної стели Героїв Небесної Сотні. Герої Небесної Сотні віддали свої життя за Україну, за народ, за гідність. Ми маємо шанувати пам’ять про них і передавати наступним поколінням. Через десять років після кривавих подій на Майдані битва за нашу незалежність триває. Для нас, особливо під час війни, важливо не забувати з чого все починалося. Це була фактично перша битва російсько-української війни, битва за наші цінності, за європейське майбутнє та свободу.
Героїв Небесної Сотні тоді вбили за те, що вони за покликом серця захищали свободу, право вибору, гідність, справедливість. За це ж росіяни вбивають українців і сьогодні – за бажання жити у вільній, демократичній і європейській країні, за бажання захистити своє – рідну країну, її незалежність і право нашого народу вільно робити свій вибір.
Волинська ДОУНБ імені Олени Пчілки ще на початку 2014 року започаткувала постійнодіючу тематичну виставку „Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану – в небо. В лицарі – зі смерті...” для увічнення пам’яті тих, хто був на барикадах за покликом своєї душі, відстоював правду та гинув за нашу свободу.
Трагічна дата нової української історії 20 лютого стала символом незламності та джерелом сили для українських воїнів, які й нині боронять нашу країну. Євромайдан увійшов в історію України як символ і взірець жертовності, патріотизму та героїзму. Він укотре підтвердив те, що у найкритичніші та найважливіші періоди нашої історії знайдуться герої, ладні пожертвувати власним життям заради майбутнього України, як незалежної демократичної держави. Революція Гідності стала наймасштабнішим протестом у новітній історії України, боротьбою українських громадян за свої права і демократичний європейський вибір.
Під час заходу відбулася зустріч з рідними загиблих волинських Героїв Небесної Сотні: Тарасюком Миколою Ігоровичем – батьком загиблого Героя України Івана Тарасюка, Стрільбіцькою Оленою – сестрою загиблого Героя України Сергія Байдовського, Бугай Наталією – волинською поетесою, двоюрідною племінницею загиблого Героя України Віктора Хом’яка.
Музичні номери та поезія прозвучали у виконанні студентів КЗВО «Луцького педагогічного коледжу» та учнів Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні та усіх воїнів, які загинули під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України.

Під час заходу Волинський регіональний музей українського війська та військової техніки представив експозицію оригінальних речей майданівців, артефакти з акцій протесту в Києві.

Корені нашої сили – на Майдані, де наша українська свобода поєдналася з гідністю. Тут ми їх захистили. А далі – відстояли під Києвом, у Харківському наступі, у визволенні Херсона, відстоюємо у обороні Бахмута та Авдієвки. А ще далі – принесемо їх визволеним Мелітополю і Маріуполю, Криму і Донбасу. Бо свободу не спинити. Бо українці – нескорена нація.
Події на Майдані, як і результати російської агресії в Україні, весь світ пам’ятатиме ще упродовж століть. Але ми вистоїмо й переможемо, бо за нами правда! 
Слава Україні! Героям слава!



Немає коментарів:

Дописати коментар