неділю, 23 січня 2022 р.

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своїх земель, період Української революції 1917–1921 рр.

22 січня 1919 року знаменна дата в нашій історії, сто чотири роки з часу ухвалення Четвертого Універсалу Центральної Ради, який проголосив незалежність України, сто три роки з дня проголошення Акту злуки, Акту возз’єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки. День народження єдиної незалежної соборної держави увійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України.

З нагоди відзначення Дня Соборності України 20 січня 2022 року в читальному залі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася історична година «День Соборності в історичній пам’яті народу».

Гостей заходу було ознайомлено з історичними подіями, які сприяли об’єднанню УНР та ЗУНР, проголошенням Акту Злуки та його історичним значенням.

Під час події експонувалася книжкова виставка: «День Соборності України – єднання сили й духу народу». Присутні змогли ознайомитися з історичними матеріалами та статтями, публіцистикою різних часів, що стосуються історичних подій періоду Української революції 1917-1921рр., проголошенню Злуки УНР і ЗУНР та відзначенню цієї пам’ятної події. Виставка містить як подаровані рідкісні видання української діаспори так і  нові книги, отримані від Українського інституту книги.

Цікавим та змістовним був виступ директора книгозбірні, Заслуженого працівника культури України – Людмили Стасюк, щодо подарованих бібліотеці рідкісних видань діячів української діаспори – волинян, зусиллями яких за межами України відзначалося свято соборності. Частина яких, книги з колекцій Юрка Покальчука, Прокопа Наумчука та Якова Зозулі, Михайла Гереця.

Активістки Луцького територіального центру соціального обслуговування та їх керівник Оксана Крамар продекламували поезію української діаспори з видання СНІП: Український декляматор(1937р.). Деклямації на роковини проголошення самостійности і соборности України. 


 Завершився захід чудовими мелодійними колядками та щедрівками.

 
 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар