пʼятницю, 22 січня 2021 р.

СОБОРНІСТЬ УКРАЇНИ – ОСНОВА ДЕРЖАВНОСТІ

Сьогодні, 22 січня, в день проголошення в 1919 році акту Злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки, відзначається День Соборності України. 

У 1918 році в цей день було проголошено незалежність Української Народної Республіки. А роком пізніше, в цей же день, відбулося об'єднання УНР і ЗУНР.

22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу.

Головною традицією у цей день є утворення "живого ланцюга" єднання. Вперше така масова акція відбулася 22 січня 1990 року – у 71-ту річницю Акта злуки. Тоді понад мільйон людей, узявшись за руки, утворили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Акція стала яскравим проявом єдності, прагненням українського народу до свободи.

У відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, вже п’ятий рік поспіль, відзначають пам’ятні дати періоду Української революції 19171921рр. та  експонується постійнодіюча книжкова виставка: «Головні віхи Української революції 19171921рр.», яка вміщує розділ «Соборність України – основа державності».

У серпні минулого року до нашої книгозбірні надійшов комплект книг з історії України в рамках освітньо-патріотичного проєкту «Книги для 100 університетів та бібліотек України: боротьба за свідомість», який реалізується Національним музеєм Голодомору-геноциду та Інститутом дослідження Голодомору спільно з Міністерством культури та інформаційної політики України, Службою безпеки України, Українським інститутом національної пам’яті. 

Серед отриманих видань, книги періоду Української революції.

Після завершення локдауну, чекаємо вас у нашій книгозбірні, де у відділі читальних залів ви зможете більш детальніше ознайомитися з виданнями представленими на виставці.

Немає коментарів:

Дописати коментар