неділю, 13 вересня 2020 р.

НОВІ НАДХОДЖЕННЯ! ПСИХОЛОГІЯ ПІДЛІТКОВОГО ВІКУ

Підлітковий вік є першим перехідним періодом від дитинства до зрілості. Якісні зміни, що відбуваються в інтелектуальній та емоційній сферах особистості підлітка, породжують новий рівень його самосвідомості, потреби у самоствердженні, рівноправному і довірливому спілкуванні з ровесниками і дорослими. 
Щоб краще зрозуміти свою дитину та знайти з нею спільну мову, вам допоможуть новинки книг з підліткової психології, які надійшли до Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки.



Максименко, Д. С. Здоров'я дитини в сучасному інформаційному середовищі. Практична психологія [Текст] / Д. С. Максименко. – Київ : Центр учбової літ., 2018. – 222 с. 

Книга висвітлює проблему здоров’я і безпеки сучасних дітей і підлітків при взаємодії з джерелами масової інформації (телебаченням, журналами, інтернет-ресурсами, комп’ютерними іграми тощо) і буде корисна як фахів- цям (педагогам, психологам, соціологам), так і батькам, які прагнуть допо- могти дошкільникам і школярам залишитися здоровими і незалежними від небажаних впливів цифрового світу і медіапростору. Адресована також студентам педагогічних коледжів і вузів з дисциплін професійного циклу (педагогіка, методика навчання і виховання, методика пізнавального і соціально-особистісного розвитку дошкільника, методика викладання інтегрованого курсу «Навколишній світ» у початковій школі тощо), для проходження педагогічної практики.


Максименко, Д. С. Коли ваша дитина зводить вас з розуму. Практична психологія [Текст] / Д. С. Максименко. – Київ : Центр учбової літ., 2019. – 125 с. 

Ніхто з нас не може виховати ідеальну дитину. Так вже влаштована людина. Але ми можемо отримувати більше задоволення від себе і своїх дітей, якщо спробуємо навчитися розуміти себе і свої вчинки. В книзі подано аналіз типових конфліктних ситуацій, які виникають практично в кожній родині, вона допоможе батькам точно і швидко встановити причини негативної поведінки дитини, дасть змогу зрозуміти і засвоїти психологічні рекомендації по вихованню дітей. Книга буде цікава і корисна не тільки батькам, а й професійним психологам, психотерапевтам і консультантам із сімейних стосунків.

Максименко, Д. С. Психологічні особливості криз підлітка. Практична психологія [Текст] / Д. С. Максименко. – Київ : Центр учбової літ., 2018. – 199 с. 

У посібнику розглянуті типові випадки криз підлітків. Найнебезпечніші з них - відхід від контактів зі значимими дорослими, що найчастіше призводить до правопорушень або усвідомленого заподіяння шкоди своєму здоров'ю. Підкреслюється важливість позитивної сімейної атмосфери для дорослішання підлітків, постійна зайнятість дітей привабливими і розвиваючими видами діяльності. Особливу увагу автор звертає на необхідність тісного контакту з підлітками.
Окремо йдеться про психологічну допомогу батькам і підліткам. Пропонуються матеріали про профілактику суїцидального ризику.
Книга рекомендується як для педагогів так і для батьків. 


Москаленко, Г. Т. Батьки, які виховують дочок. Що потрібно знати. Практична психологія [Текст] / Г. Т. Москаленко. – Київ : Центр учбової літ., 2019. – 206 с. 

Чого хочуть для своїх дочок всі батьки? Чи важко знайти з дівчатками спільну мову? Як стати для дочки опорою і при цьому навчити її бути самостійною?
Ви – стурбований батько, спантеличений дідусь або опікун, чиїм турботам доручили чужих дочок?
Значить, ця книга для вас. Методика психолога: реальні рішення, засновані на практичному досвіді, ефективна стратегія замість гасел і банальностей, а також постійне відчуття гумору, яке виручає навіть у безвихідних ситуаціях.


Москаленко, Т. Г. Доки ваш підліток не звів вас з розуму. Практична психологія [Текст] / Т. Г. Москаленко. – Київ : Центр учбової літ., 2019. – 274 с.

Чого хочуть для своїх дочок всі батьки? Чи важко знайти з дівчатками спільну мову? Як стати для дочки опорою і при цьому навчити її бути самостійною? Ви – стурбований батько, спантеличений дідусь або опікун, чиїм турботам доручили чужих дочок? Значить, ця книга для вас. Методика психолога: реальні рішення, засновані на практичному досвіді, ефективна стратегія замість гасел і банальностей, а також постійне відчуття гумору, яке виручає навіть у безвихідних ситуаціях.


Павелків, Віталій Романович. Психогенеза підліткових субкультур [Текст] : монографія / В. Р. Павелків. – Київ : Центр учбової літ., 2018. – 279 с. 

Книга присвячена проблемі впливу молодіжних субкультур на розвиток особистості у епоху підлітковості. Висвітлюються питання сутності та особливостей формування субкультурального простору; обговорюються основні підходи класифікації молодіжних субкультур; причини входження молоді у неформальні рухи та спільноти. Особлива увага присвячується аналізу асоціальних та антисоціальних субкультур, специфіки їх впливу на молодіжний контингент. У роботі піднімаються питання підвищення агресивних тенденцій у молодіжному середовищі, їх детермінація деструктивними концептами субкультури.


Рекреаційна психологія дитинства: теорія і практика [Текст] : кол. монографія / ред. С. М. Симоненко. – Київ : Центр учбової літ., 2019. – 318 с. 

В монографії розкриваються наукові розробки кафедри психології розвитку і соціальних комунікацій Південноукраїнського національного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського та співробітників психологічної служби УДЦ "Молода гвардія" в галузі рекреаційної психології дитинства. Розкриваються актуальні проблеми, механізми і закономірності відновлення психологічного здоров'я та особистісного розвитку дітей в умовах рекреації. Розраховано на студентів, магістрантів, аспірантів психологічних факультетів, а також психологів науковців, практичних психологів та педагогів-організаторів, що працюють в дитячих оздоровчих закладах.



Стоссел, Скот. Епоха тривожності. Страхи, надії, неврози і пошуки душевного спокою [Текст] / С. Стоссел. – Київ : Сварог, 2019. – 450 с.

Постійний стрес став однією з відмінних рис нашої епохи. Як показує статистика, в даний момент в світі кожна шоста людина страждає неврологічними розладами. Автор книги Скотт Стоссел на своїй «шкурі» відчув різні варіації депресії і фобії. Вже з десяти років він почав шукати шляхи вирішення і подолання цих проблем. Отримавши реальні результати, він вирішив за допомогою книги «Століття тривожності. Страхи, надії, неврози і пошуки душевного спокою» допомогти багатьом людям, які стикаються з даними проблемами. Автор задається питанням, у чому причина тривоги. Чи винні в цьому гени, або ж наша підвищена мозкова активність, оточення або причиною стали події пов’язані з тим чи іншим явищем. Книга розглядає проблематику з точки зору нейробіології і біохімії, психофармакологии і генетики. В цілому, праця є захоплюючою історією боротьби людини з самим собою, пристрасної і динамічною..


Хаффнер, Дебра. Від перших побачень до дорослого життя. Що повинні знати батьки про сексуальний розвиток своїх підлітків [Текст] / Д. Хаффнер. – Київ : Центр учбової літ., 2019. – 204 с.

Видання про сексуальний розвиток підлітків продовжує бесіду з батьками, розпочату провідним американським фахівцем в області дитячої сексуальності Деброю Хаффнер в книзі "Від пелюшок до перших побачень..."
Як розмовляти з підлітками про зміни, які відбуваються з ними? Як ставитися до їх романтичних стосунків? З якого віку потрібно перестати їх контролювати? Чи можна відпускати на вечірки до ранку? Як розмовляти про безпечний секс? Як уберегти від небажаної вагітності і що робити, якщо підлітки зіткнулись з цими проблемами? Що робити, якщо підліток заявить про свою нетрадиційну орієнтацію?
Книга дасть можливість батьками почувати себе значно впевненіше і допомогти своїм підліткам стати сексуально здоровими дорослими, а також зберегти з ними довірчі відносини на довгі роки.


Шрамм, Роберт. Дитячий аутизм і АВА-терапія, що грунтується на методах прикладного аналізу поведінки [Текст] / Р. Шрамм. – Київ : Центр учбової літ., 2019. – 136 с. 

Книга Роберта Шрамма – практично перше керівництво з прикладного аналізу поведінки українською мовою. Призначене для батьків, воно написано простою і зрозумілою мовою і дозволяє оволодіти основами ABA. У книзі не просто пропонуються прийоми, за допомогою яких можна навчити новим навичкам або позбутися небажаної поведінки. Книга вчить розуміти дитину – адже тільки зрозумівши, можна допомогти.

Немає коментарів:

Дописати коментар