понеділок, 27 липня 2020 р.

Відкриття виставки творчих робіт учнів Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату

2 серпня в Україні на державному рівні відзначається Міжнародний день голокосту ромів. Ця подія, що започаткована Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів та була ухвалена 23 листопада 1996 року активістами ромських організацій 10-ох країн Європи та Сполучених Штатів Америки. У ніч з 2 на 3 серпня 1944 року у нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах було знищено (за різними даними) понад 3000 ромів. Ця трагедія назавжди увійшла в людську свідомість як сторінка історії під назвою «Жахіття нацистського терору». 

В межах відзначення Міжнародного дня голокосту ромів за ініціативи регіонального представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Волинській області Любов Сітовської відбудеться відкриття виставки творчих робіт учнів Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату. В навчальному закладі здобувають освіту за новітніми корекційними методиками та з подальшою соціальною адаптацією 112 дітей, майже половина з них – діти з ромських родин. В експозиції будуть представлені столярні роботи, мистецькі та швейні вироби вихованців закладу. 

У заході візьмуть участь та виступлять: Людмила Стасюк – директорка Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, заслужений працівник культури України; Оксана Сущук – директорка Ківерцівського краєзнавчого музею, голова ГО «Волинська обласна організація Українського товариства охорони пам’яток історії та культури», кандидат історичних наук; Іванна Дужик – директорка Липлянської спеціальної загальносвітньої школи-інтернату; вчителі трудового навчання (швейної справи) – Людмила Навроцька та Леся Ковалець; Петро Матвійчук та Юрій Борецький – вчителі трудового навчання (столярної справи) Липлянської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату.

Поезію Ліни Костенко «Циганська муза» прочитає Оксана Крамар – організатор культурно-дозвіллєвої роботи Територіального центру соціального обслуговування міста Луцька. Прозвучить поезія Клавдії Корецької «Смерть цигана».

Немає коментарів:

Дописати коментар