понеділок, 25 травня 2020 р.

ЗА ХМАРОЮ ТЮТЮНОВОГО ДИМУ

   В  останній  день  весни,  31 травня  традиційно  щороку  відзначається   Всесвітній день боротьби з тютюнопалінням, яке встановлене у 1987 році  Всесвітньою  організацією  охорони  здоров’я. В  цей  день    багато  говориться  про шкідливість  куріння  у житті  людини, закликають  бути господарями свого  життя, а не підкорятись сигареті. А курити  чи  ні це  вирішувати  людині. 
   У цей день по всьому світу проходять антитютюнові акції. За даними звіту Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) від вживання тютюну планета втрачає понад 5,4 млн. людей.
   В Україні палить близько 11, 5 млн. жителів, з них – 9,1 млн. чоловіків та 2,5 млн. жінок. У відсотковому відношенні – 60% і 11,2% відповідно. Приблизно третина населення у віці від 18 до 25 років – є постійними курцями. Більш, як половина всіх курців свою першу сигарету викурили у віці до 12 років. Всесвітній день без тютюну входить в систему всесвітніх і міжнародних днів ООН.
   За даними експертів, тютюновий дим містить 4000 хімічних речовин, серед яких нікотин, який є однією з найсильніших отрут. Після проникнення цигаркового диму в легені нікотин потрапляє в мозок вже через сім секунд. Паління викликає підвищення частоти пульсу, концентрацію цукру в крові, сприяє легкій збудливості кори головного мозку, має розслаблюючу дію на периферичні м'язи. Такий вплив є причиною цілого ряду хронічних захворювань, провокує розвиток онкологічних, серцево-судинних недугів, захворювань органів дихання. Смертність від раку легенів у курців у 20 разів вище, ніж у некурящих. Любителі тютюну в 13 разів частіше страждають стенокардією і в 10 разів виразкою шлунку. Відомо, що крапля нікотину вбиває коня. Для людини смертельною стає доза в 50-100 міліграм. За підрахунками медиків, при викурюванні в день 2025 цигарок, за 30 років курець пропускає через свої легені 150160 кг. тютюну і не вмирає тільки тому, що вводить його невеликими дозами. Крім того, паління віднімає до 10% робочого часу.
   На сьогоднішній день вже прийнятий закон про заборону куріння в громадських місцях. Позбутися шкідливої звички непросто. На щастя, є чимало випробуваних способів кинути палити і почати здоровий спосіб життя. Бо з  давніх-давен  найціннішим  скарбом  людини  вважалося здоров’я  й тому  хочеться  побажати  «Дихайте  вільно  та  будьте  здорові!»

Література до теми:

  Терешкевич, Галина. Тютюнозалежність як проблема біоетики / Г. Терешкевич // Терешкевич, Галина (с. Діогена). Основи біоетики та біобезпеки [Текст] : підруч. для студ. вузів / Г. Терешкевич. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2014. – С. 101–114.

  Сайдман, Даниэль. Самый простой способ бросить курить [Текст] /
Д. Сайдман ; пер. с англ. Е. А. Бакшеев. Минск : Попурри, 2010. 234 с.

  Карпенко, О. Г. Профілактика тютюнопаління в середовищі школярів / О. Г. Карпенко // Карпенко, О. Г. Теорія і практика професійного становлення соціального працівника [Текст] : навч. посіб. для студ. вузів / О. Г. Карпенко. Київ : Слово, 2014. 190 с.

  Римська, Ж. С. Шкідливі звички: міраж і дійсність. Профілактика тютюнопаління [Текст] / Ж. С. Римська, Т. І. Степаненко // Основи здоров’я : науково-методичний журнал. 2018.  N 1. С. 31–34.

  Мичко, С. Не дайте себе отруїти [Текст] : кількість курців в Україні суттєво зменшилась, але "тютюнових" проблем більше ніж вистачає / С. Мичко // Україна молода : щоденна інформаційно-політична газета. – 2018. – N 19 верес. (№ 102). С. 7. 

  Дворецка, А. Курити чи не курити? От у чому питання! [Текст] /
А. Дворецка // Діловодство та документообіг : щомісячний спеціалізований журнал. 2018.  N 2. С. 68–74. 

  Коряченко, Л. Не знищуй своє майбутнє! [Текст] : (Урок-мозаїка за участі батьків) / Л. Коряченко // Початкова школа : науково-методичний журнал. 2019. N 7. С. 46–49.

  Тютюнокуріння та його шкідливий вплив на здоров’я людини! [Текст] // Безпека життєдіяльності : всеукраїнський науково-популярний журнал. 2019.  N 8. С. 5. 

  Жук, А. Життя без тютюну: як позбутися смертоносної залежності [Текст] / А. Жук // Надзвичайна ситуація : природні катастрофи, техногенні аварії, екстремальні випадки, корпус рятувальників, діагностика катаклізмів, уміння виживати. – 2019. – N 9. – С. 56–60. 

  Лопатинська, О. Лікарські засоби та куріння: наслідки потенційних взаємодій [Текст] / О. Лопатинська // Фармацевт практик : український фармацевтичний вісник : спеціалізоване медичне видання. – 2019. – N 12. – С. 12–16.

  Толокова, Т. І. Педагогічні передумови в роботі медичної сестри щодо протидії тютюнокуріння серед підлітків [Текст] / Т. І. Толокова, А. С. Московкіна // Медсестринство : укр. наук.-практ. журн. 2019.  N 3. С. 3638. 

   Більше про вплив тютюнопаління на організм людини та про те,  як позбутися цієї шкідливої звички можна дізнатися за допомогою електронного каталогу, який розміщений на офіційному сайті Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки

Немає коментарів:

Дописати коментар