понеділок, 20 січня 2020 р.

СОБОРНА. НЕЗАЛЕЖНА. УКРАЇНСЬКИЙ ШЛЯХ ДО НЕЗАЛЕЖНОСТІ


   Під такою назвою у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася історична година до Дня Соборності України.
   Соборність України – одна з важливих тем історії нашої країни. Для українського народу, віками позбавленого своєї власної державності та розірваного на частини між сусідніми країнами, дана проблема завжди була особливо болючою й неймовірно складною.
  Величезні жертви, віддані на вівтар волі та незалежності, навчили українських патріотів всюди, куди б не закинула їх доля, бачити в своїх мріях і боротися за єдину соборну, вільну та незалежну Україну.
  День соборності – свято, яке відзначають щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.
  Офіційно в Україні День Соборності відзначають з 1999 року, коли був підписаний відповідний Указ Президента України.
  Захід відбувся за участі Олександра Дем’янюка – доктора історичних наук, професора, проректора з науково-педагогічної роботи та моніторингу якості освіти Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти. Автора близько 300 наукових і науково-публіцистичних статей у вітчизняних і зарубіжних виданнях, 40 навчальних посібників, монографій, науково-популярних праць, навчально-методичних розробок, монографії: "Волинь в Українській революції: Доба Української Центральної Ради", 2018 року видання.
  Присутніх було ознайомлено з історичними подіями, які сприяли об’єднанню УНР та ЗУНР, проголошенням Акту Злуки та його історичним значенням.
  Під час події експонувалася книжкова виставка: «Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!» Гості змогли ознайомитися з історичними матеріалами та статтями, публіцистикою різних часів, що стосуються історичних подій періоду Української революції 1917-1921рр., проголошенню Злуки УНР і ЗУНР та відзначенню цієї пам’ятної події, рідкісними виданнями української діаспори з колекцій Юрка Покальчука, Прокопа Наумчука та Якова Зозулі.
  Відбувся перегляд фільму з серії «20 кроків до мрії: Акт Злуки» створений Національною телекомпанією України.
  Ведуча заходу прочитала поезію Черкасенка Спиридона «Чи винні ми?» з видання СНІП: Український декляматор(1937р.): Деклямації на роковини проголошення самостійности і соборности України з фонду Прокопа Наумчука, яка приурочена подіям 1918–1919 років та влучно розкриває події сьогодення.
  Представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ірина Кушпетюк та параюрист Луцького місцевого центру Зоряна Світлицька долучились до проведення історичної години, розповіли присутнім учням про їхні конституційні права та можливості їх захисту завдяки системі безоплатної правової допомоги.
  Щиро дякуємо за активність учням 10-х класів КЗ"Луцький навчально-виховний комплекс № 9 Луцької міської ради" (керівник Шестакова Наталія Борисівна).



Немає коментарів:

Дописати коментар