суботу, 18 травня 2019 р.

Кіноклуб Docudays UA на Днях Європи в Луцьку


Центр Європейської інформації у місті Луцьку що діє при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки спільно Центром «Наша справа» та з шкільними Євроклубами розпочали відзначення Днів Європи квестами, вікторинами, іграми. Однією з локацій, де говорили про європейські цінності мовою документального кіно, були Кіноклубні зустрічі, що традиційно збирають поціновувачів колекцій Docudays. Нагадаємо, що Кіноклуб Docudays UA що діє при Волинській ДОУНБ імені Олени Пчілки  є партнером Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA  і має унікальну можливість організовувати перегляди найкращих документальних творів. Перегляд  та обговорення  стрічки «Габріель повідомляє з чемпіонату світу» Ельси ван Дріль (Нідерланди) зібрав старшокласників луцьких шкіл. Після перегляду учні давали оцінку соціальним проектам головних героїв, говорили про важливість таких ініціатив для дітей, підлітків як в Україні, так і в Бразилії. Учасники наголошували на навичках самоорганізації для  сприяння підтримки молодіжних ініціатив, як з боку державного так і громадського сектору, створення умов для самореалізації і змістовного дозвілля молоді.
 Голова освітньої служби «Фундація регіональних ініціатив» Катерина Білохвіст ознайомила  присутніх з проектом «Активні громадяни» (Active Citizens Ukraine) – програми Британської Ради для молоді у галузі міжкультурного діалогу і соціального розвитку. «ФРІ» - потужний центр підтримки молодіжного руху та підготовки молодих лідерів в Україні.
Насамкінець ознайомили з умовами проведення Всеукраїнського дитячого конкурсу письмових робіт на тему: “Кібербулінг. Як я перестав/перестала бути жертвою”, який оголосив Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA спільно з Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України.


Наступною локацією кіноперегляду був Центр Європейської інформації, що діє при бібліотеці. Це був фільм з нової фестивальної колекції, яка поповнила фільмотеку кіноклубу 2019 року. Стрічка Шоши Шлам, Гілли Медаліа «Інтернет залежний»  (Ізраїль, США) розпочала дискусію про інтернет залежність в суспільстві.
Доступ до Інтернету – невід'ємний атрибут сучасного життя, а також важливий інструмент спілкування та навчання. Але чи не жертвуємо ми заради онлайн-спілкування нашим психічним здоров'ям і чи не марнуємо ми свій дорогоцінний час? Над цими питаннями розмірковували студенти Волинського коледжу Національного університету харчових технологій, читачі та відвідувач/і/ки заходу. Експертну оцінку подіям, які відбувалися на екрані надавали психологи –Антоній Мельник та Олена Мороль.
Про психофізіологічний механізм інтернет залежності та норми здорового глузду при роботі он-лайн,  про важливість  підтримки  близького оточення залежних наголошував Мельник Антоній Петрович - психолог, доцент кафедри практичної та клінічної психології Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Експерт розповів про власний досвід роботи з  людьми із різноманітними видами залежності. Наголосив на ірраціональному часі, який  проводять підлітки в інтернеті -  часі, який не пов'язаний із саморозвитком, а іноді приводить до деградації особистості.
Псхологиня Мороль Олена Олексіївна – наголошувала включати особисті регулятори, влаштовувати для себе внутрішні обмеження, щодо часу проведеного в соціальних мережах. Насамкінець експерти надали власні контакти для звернення за психологічною допомогою.  
Учасникам події також було запропоновано дослідження, що проводила Amnesty International про види та форми онлайн-насильства та інструменти захисту.
P.S. Docudays UA – це єдиний в Україні міжнародний фестиваль документального кіно про права людини, мета, якого  сприяння підвищенню рівня української кінодокументалістики, становленню в Україні відкритого діалогу про моральні проблеми суспільства, права людини, формуванню в суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності.
Дякуємо за співпрацю викладачам та студентам НУХТ.


Репортаж про подію дивіться на СФЕРА-ТВ:
     

 Репортаж про подію дивіться на СФЕРА-ТВ:



































Немає коментарів:

Дописати коментар