пʼятницю, 30 березня 2018 р.

XV Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини DOCUDAYS UA

    Цього року концепція XV Міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA була пов’язана з темою рівності.
    Тема рівності пов’язана з багатьма суспільними проблемами й викликами. Людська гідність, свобода, справедливість та рівність є тими цінностями, на яких тримається концепція прав людини. Тим часом цінність рівності сприймає лише половина населення України.  Чи ми готові приймати лише ті правила, які нам подобаються, та ігнорувати потреби інших? Які наслідки очікують суспільство, у якому люди чи групи людей намагаються встановити свої рівні рівності.
   Щоб розхитати стереотипи, яких повно в нашому суспільстві, організатори створили шість спеціальних програм, що дозволяють поглянути на найпоширеніші нерівності з різних ракурсів: КВІРНІСТЬ, НЕОНЕРІВНІСТЬ, ПОВАЖНА РІВНІСТЬ, CИНДРОМ РІВНОСТІ та ін. На фестивалі це дозволило без необґрунтованих узагальнень подивитися на повсякдення нетерпимості та її носіїв. Фільми «СИНДРОМ РІВНОСТІ», сприяли подоланню байдужості до людей з фізичними вадами, особливо до тих, що народилися з синдромом Дауна, або мають психічні розлади.
    Перебуваючи  в Києві мали змогу переглянути кінострічки з номінацій DOCU/КОРОТКО, DOCU/УКРАЇНА та DOCU/Хіти.
   Вразила цьогорічна національна програма на Docudays UA, яка за три роки пройшла шлях від короткого метру до повнометражних стрічок. Це – історії  про постмайданівські трансформації країни та зміни в житті людей, через долю та емоції яких пройшов Майдан; жіноча тема під час збройного конфлікту та намагання показати життя та трансформацію Донбасу до і після війни. У кожному документальному проекті ми бачимо свою тему, свій стиль та своє бачення світу.
  Під час Міжнародного фестивалю про права людини Docudays UA проходила III Всеукраїнська конференція «Документальне кіно як інструмент медіапросвіти з прав людини». Упродовж двох днів учасни(ці)ки слухали доповіді про подальший план, лекції про рівність і недискримінацію різних категорій і груп людей під час організації та проведення кінопоказів і про стратегії фандрейзингу для громадського сектору. Також брали участь у практичних воркшопах із показів фільму та брейнштормах у пошуках нових ідей для роботи, відвідали майстер-клас з проведення показу та обговорення фільму на прикладі "Боротьба Джамали" (модераторки Наталія Добрянська та Марія Цип'ящук, керівниці кіноклубів Docudays UA). Дякуємо за теплі зустрічі та вагомі відзнаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар