четвер, 23 червня 2016 р.

КОНСТИТУЦІЯ В НЕЗАЛЕЖНІЙ УКРАЇНІ: 20 РОКІВ РОЗВИТКУ ТА МЕХАНІЗМИ ПОДАЛЬШИХ ЗМІН

Таку назву має правовий колоквіум, який відбувся в тренінг–центрі Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки, напередодні святкування 20-і річниці Конституції України.
Джерелом права будь-якої держави є Конституція. Її ще називають Основним законом, який закладає підґрунтя організації і діяльності держави та формування у ній громадянського суспільства. Конституція – це своєрідний суспільний договір, у якому народ визначає основні напрями свого подальшого розвитку та існування, гарантії прав і свобод громадян у суспільстві.
 Двадцять років тому – 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України, першу Конституцію незалежної української держави. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.
Сьогодні у суспільстві виникла необхідність внести зміни до Основного закону, які своїм змістом мають перекреслити авторитарне минуле і дати початок новій історії України. Прийняття відповідних змін до Конституції забезпечить правову основу для схвалення низки законодавчих актів, необхідних для реалізації реформи місцевого самоврядування.
 В обговоренні взяли участь: Герасимик Микола Іванович – начальник відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Волинській області та учасники правового колоквіуму.
         На заході представлено книжкову виставку «Історія української Конституції: етапи становлення та новітні процеси». Виставка включає  такі розділи: «Україна: історія Конституції», «Становлення правової держави», «Конституційний процес в Україні: нові реалії, нові виклики». 

понеділок, 13 червня 2016 р.

НЕОГОЛОШЕНА ВІЙНА. ЩОДЕННИК ПАМ’ЯТІ (книги про АТО)

          Вже більше двох років триває Українська національно-визвольна війна, що стала наслідком Революції Гідності.
       Про гібридну війну Росії проти України було написано багато віршів, знято декілька фільмів та написано безліч книжок. За опис і осмислення цієї війни беруться журналісти, волонтери та письменники. Деякі з них побували на передовій, інші − пропустили події через власну уяву.
       Багато героїв цієї війни, що стали прототипами героїв книг, їх відважні вчинки, поклали на жертовний вівтар найцінніше – своє життя. Але залишилась пам’ять, про тих, хто вже ніколи не переступить поріг рідної домівки і не обійме батьків, кохану та дітей. Пам’ять про них – це наш біль і наша гордість за те, що мали честь жити з ними в одній країні. На їхньому прикладі будуть виховуватись не одне покоління справжніх українців – відважних, гордих, сміливих, вільних і щасливих людей, здатних побудувати нову Україну, відстояти її цілісність та незалежність у будь-який час та за будь-яких умов!
        Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки пропонує до Вашої уваги огляд книг про війну на Донбасі, які знаходяться у відділі читальних залів та інших відділах нашої бібліотеки, по мірі їх надходження у книжковий фонд.


    Сурженко М. АТО. Історії зі Сходу на Захід / М. Сурженко. – Брустурів : Дискурсус, 2014. – 84 с.
       Для когось АТО – просто три букви. Для когось – справжнє випробовування. 
       Герої цієї книги, вже маючи певні здобутки в житті, опинились на новому старті, тримаючи в руках лише невеликі рюкзаки. Попереду – невідомість і Україна, якої вони ніколи по-справжньому не знали. Із собою вдалося взяти небагато: свої мрії, страхи, стереотипи, комплекси, віру й надію. Саме це й стало їхньою цеглою для фундаменту нового життя, їхньою зброєю для боротьби із випробуваннями. А ще – спорідненість із рідною землею, зі своїм народом, всю велич і благородство якого вони тільки почали пізнавати. Чим закінчились пригоди героїв, дізнаєтесь, прочитавши цю книжку. 







      Вклоняємось доземно українському солдату. – Київ : Народна армія, 2014. – 192 с.
      Це книга про українських захисників, які зі зброєю в руках відстоюють незалежність та територіальну цілісність України на Сході держави. Книга є спільним проектом творчої групи журналістів газети "Народна армія" – центрального друкованого органу Міністерства оборони України. Це правда про подвиги та будні наших солдат під час антитерористичної операції з перших вуст – від очевидців та її учасників. Видана книга військовими журналістами як данина пам’яті українським бійцям, що загинули на неоголошеній війні, а також тим, хто продовжує з честю виконувати свій військовий обов’язок заради майбутнього українського народу.  
      До книги входять 68 невигаданих історій простих українців: різних за віком, чоловіків та жінок і навіть цілих сімей, з різних куточків країни, які ціною власного життя і здоров’я стали на захист України. За кожною історією – унікальна людина, справжній герой, який виконує свій громадянський та військовий обов’язок.У книзі опубліковано вірші, зворушливі листи від матерів, коханих, дітей воїнам з подякою за їх хоробрість, мужність, з побажаннями миру, добра, непохитної віри та наперемогу.




      Стасюк О. Молимося. Віримо. Чекаємо : поезії / О. Стасюк. – Вінниця, 2015. – 24 с.
Вінницька поетеса не могла не зреагувати на події, що відбуваються в країні – нові вірші до солдат в АТО та поранених бійців – той "вогник", про який вона пише, щоб вони знали, що за них моляться, у них вірять, їх чекають.













 Фельштинский Ю. Третья мировая : Битва за Украину / Ю. Фельштинский, М. Станчев. – Київ : Наш формат, 2015. – 450 с.
Книга відомих істориків Юрія Фельштинського (США) і Михайла Станчева (Україна) присвячена російсько-українського конфлікту. Чи переросте битва за Україну в світову війну або ж стане для Росії новим Афганістаном, який привів до краху режиму Путіна – головне питання цієї книги. Провівши читачів через всю історію України, від давнини до наших днів, автори зосереджуються на період української незалежності, яку країна здобула з розпадом Радянського Союза. Особливу увагу в книзі приділено: протистоянню, яке надавала і надає Росія намірам України увійти до Євросоюзу і стати членом НАТО ; економічному і «газовому» шантажу, якому піддає Росія Україну і всю Європу; спробам Росії створити з України плацдарм для подальшого просування  в східно-європейські держави, використовуючи для цього прийоми, тактику гітлерівської Німеччини і сталінського Радянського Союзу.




Магда Є. В. Гібридна війна : вижити і перемогти / Є. В. Магда. – Харків : Vivat, 2015. – 302 с.

Євген Магда у своїй книзі «Гібридна війна: вижити і перемогти» розповідає про історичний, енергетичний, інформаційно-психологічний аспекти гібридної війни, називає причини, через які Україна стала жертвою агресії з боку Росії. Не обмежуючись твердженням “у всьому винен Путін”, автор аналізує причини ослаблення України, зазначає головні прояви агресії і пропонує рецепт перемоги в протистоянні з найбільшою державою світу. 









    Вдовиченко Г. К. Маріупольський процес : роман / Г. К. Вдовиченко. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 281 с.

У романі «Маріупольський процес» – усе як на війні: втрати, біль, знову втрати... Батальні сцени і мирне життя, любов і ненависть, брехня і правда. Це наче путівник шляхами війни, де кожна деталь важлива і кожен крок убік великий ризик.
Роману й Ользі судилися не найкращі часи для зустрічі. Полонений укр і сепаратистка – чи є гостріша суперечність у подіях літа 2014 року? Але безодня, яка здавалася нездоланною, поступово щезає. Бо в житті існує щось набагато важливіше за ненависть…


 






     
        Жолдак Б. УКРИ. Бойова проза : кіноповість / Б. Жолдак. – Київ : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015. – 224 с.
  Кіноповість "УКРИ" відомого українського письменника, драматурга та кіносценариста Богдана Жолдака – це бойова проза про сучасне АТО.
Майже сто років тому Юрій Яновський створив неперевершені взірці про тодішнє АТО, узявши фактаж із вуст Юрка Тютюнника. "УКРИ" — це суцільний "екшн", заснований на реальних подіях російсько-української гібридної війни, в якій сучасні українці, подібно до героїв "Енеїди", відчайдушно жартують зі смертю, захищаючи свою землю і честь.







     Цаплієнко А. Ю. Книга змін: історія з переднього краю / А. Ю. Цаплієнко ; пер. з рос. Ж. Куява. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 252 с.
      У збірці оповідань відомого українського журналіста й письменника йдеться про війну, яка несподівано прийшла в Україну і змінила життя й свідомість мільйонів людей. Герої пов'язані складним павутинням особистих стосунків одне з одним і з автором. Вони разом з усією країною крокують дорогою змін – від застою до революції, від Майдану до війни. Історії, які трапляються з героями, видаються неймовірними, але це нова реальність, у якій треба навчитися виживати. Книга має всі шанси в майбутньому одним із літературних документів епохи, у якій нам випало жити.





      Неоголошена війна. Невідомі факти і хроніки АТО / О. Каліновська, О. Криштопа, Є. Назаренко, В. Трохимчук, Д. Феденко. – Харків : Клуб сімейного дозвілля, 2015. – 512 с.
        Книга розповідає про передумови війни, її знакові події та фронтові будні. Хронологія подій в книжці доповнена масою невідомих фактів, трагедія нашого народу змальована такою, якою вона є насправді. Без журналістських окрас і применшень. Ця книжка -  реквієм про всіх, хто віддав своє життя за нашу свободу та тих, кому пощастило вижити в страшних боях. Крім хронології бойових дій, ви зможете прочитати аналітику, яка допомагає отримати розуміння і хоч трохи позбутися страху. І репортажі журналістів, які на власні очі бачили кров і сльози. Вони вижили там, де загинули інші герої.




      Положій Є. Іловайськ. Розповідь про справжніх людей / Є. Положій. – Харків : Фоліо, 2015. – 377 с.
     "Іловайськ" - художній текст, роман, побудований на реальних подіях.
         Книга складається з 16 новел − історій про солдатів, які пережили «Іловайський котел». В основі кожного оповідання − спогади бійця, що став учасником найжахливішої поразки української армії за всю війну на Донбасі. Автор намагався точно, наскільки це дозволяє жанр новели, передати історії солдатів, у більшості персонажів є прототипи. Українські військові чини, дії яких призвели до Іловайської трагедії, показані в книзі в дуже непривабливому вигляді. Історії бійців, взяті за основу оповідань, − захоплюючі, несподівані, парадоксальні. 




     Савченко Н. В. Сильне ім’я Надія / Н. В. Савченко. – Київ : Юстініан, 2015. – 328 с.
      Надія Савченко – Героїня і гордість України, людина незламної сили духу, безмежною любов'ю до України і надзвичайним патріотизмом. Під час свого перебування в російській в'язниці відома українська льотчиця, ім'я якої відоме кожному українцеві, написала книгу, що є певним посланням всім українцям. Це заклик нізащо не опускати руки, боротися й вірити в торжество справедливості. Книга – розповідь Надії про життя, війну в Україні, умови перебування в полоні, операцію з її викрадення, голодування, події під час Майдану, початок антитерористичної операції.
   Видання як ніщо краще символізує незламність і силу українців, їх любов до свободи і незалежності. Це заклик не тільки до земляків, а й до всієї світової громадськості отямитися, звільнитися від абсурдності своїх принципів, почати робити рішучі кроки, нарешті приймати адекватні рішення.





     Лойко С. Аеропорт. – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 328 с.       
                   Головна книга про війну, якої не мало бути, 
                       і про героїв, які хотіли жити, але вмирали

                                                                         Сергій Лойко

«Аеропорт» — це не хроніка, не розслідування, не літолис. Це художній вимисел, заснований на реальних фактах. У книзі багато персонажів, багато переплетених драматичних сюжетних ліній. Роман не тільки і не стільки про війну. Він і про лю­бов, про зраду, пристрасть, ненависть, лють, ніжність, відвагу, біль і смерть. Інши­ми словами, про наше сьогоднішнє й учорашнє життя.

     Березовець Т. Анексія: Острів Крим. Хроніки «гібридної війни». – Київ : Брайт Стар Паблішинг, 2015. – 392 с.
   У книзі відомий політичний експерт кримчанин Тарас Березовець аналізує механізми й технології так званої гібридної війни, розв'язаної військами Російської Федерації («зеленими чоловічками*) на території АР Крим.
«Анексія: Острів Крим» містить ексклюзивні свідчення, надані спеціально для цієї книги українськими, російськими й міжнародними політиками, військовими, експертами, журналістами, активістами, які стали очевидцями окупації.








   Кашпор О. Війна очима ТСН. 28 історій по той бік камери / О. Кашпор ; ред. А. Чех. – Київ : Основи, 2015. – 323 с. : фот.
     Війна в Україні розгорнулася не лише на східному фронті: інакші, але так само важливі бої невтомно тривають на фронтах візуальних мистецтв, літератури, журналістики...
        Ця книга є спробою панорамного погляду на перебіг воєнних подій на Донбасі 2014-2015 рр. у баченні журналістів Телевізійної Служби Новин. Попри власний патріотизм та співпереживання з українськими військовими ці репортери не зраджують журналістським стандартам і намагаються залишатися об’єктивними у висвітленні подій на сході України.
         «Війна очима ТСН» – це 28 проникливих історій. Їх герої – журналісти, які невтомно їздять у відрядження до зони АТО. Органічне поєднання авторських есе та фотографій роблять цю книгу одним з важливих документальних свідчень нашого часу.


    Гуменюк Б. Вірші з війни : поезії / Б. Гуменюк. – Київ : Ярославів Вал, 2015. – 136 с. – (Сучасна поезія)
  Про війну і душу сьогодні можна писати тільки так, як пише Борис Гуменюк. Саме за збірку «Вірші з війни» автор став лауреатом літературної премії ім. В. Свідзінського.
І саме таким поетам віриш, адже Борис Гуменюк має за своє кредо «життя як творчість і творчість як життя», – найкращий тому доказ те, що написана ця збірка під свист ворожої артилерії в с. Піски, де Борис тримає лінію оборони у складі добровольчого батальйону ОУН.








  Торба В. Я – свідок. Записки з окупованого Луганська [Текст] / В. Торба ; ред Л. Івшина. – Київ : Українська прес-група, 2015. – 384 с. – (Бібліотека газети "День")
У книжці зібрано спогади, фрагменти щоденника та статей у «Дні», які із окупації для автора стали вікном в Україну. Інколи без світла, інколи без надії на звільнення, інколи без можливості повідомити про себе з тенет заблокованого міста, яке перетворилося на пастку. Та він був переконаний, що читачі в Києві чи Одесі, Харкові чи Львові мають зсередини бачити, як Зло розпинає схід нашої країни. Не лише заради фіксації, не тільки для розсмоктування гарячих подробиць, а насамперед для правильних висновків. Це та книга, типографська фарба якої пахне кров’ю і просякнута слізьми. Вона розповість про втрату і біль, про героїзм і безпорадність, про те, що довелося пережити українцям на Донбасі і що ще доведеться нам винести. Зрештою до чого ми маємо бути готові... 





     Катастрофа і тріумф. Історії українських Героїв / За заг. ред. Л. Івшиної. – Вид. перше. К. : ТОВ "Українська прес-група", 2015. – 296 с.

  Ця книга — про тих, хто пішов боронити нашу землю та зберегти єдність країни. Про тих, хто робив героїчні вчинки, просто добре виконуючи свою роботу і залишаючись вірним присязі. Вона — про силу, волю, мужність. Про Героїв. Тих, хто загинув, і тих, хто вижив, пройшов, пережив. За час війни на сході «День» зібрав і опублікував стільки історій, що вистачило б на кілька томів. У цій книжці зібрані знакові історії про знакові події цієї неоголошеної війни на Донбасі. Можливо, не всі вони припадуть вам до душі, але прочитавши цю книжку, ви вже ніколи не бачитимете війну абстрактною і далекою, навіть якщо живете за тисячі кілометрів від неї і вам не чутно «Гради»...
   Дорога в безсмертя : Дмитро Коряк : спогади, фото, вірші / упоряд. Н. Гринь. – Полтава : б. в., 2016. – 160 с.
          На світлу пам’ять герою, який загинув під Маріуполем у ході антитерористичної операції.
     Перша книга-реквієм, книга-спомин – Дмитрові Коряку, громадському активістові, випускникові Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка, бійцю полку "Азов", справжньому патріоту.







       Клеменсен О. Літо–АТО [Текст] / О. Клеменсен. – Київ : Люта справа, 2015. – 320 с.

   Книга Олафа Клеменсена «Літо-АТО» – містично пережиті та поетично трансформовані у вигляді прозових мініатюр події, які відбувались під час боротьби українців та всього, що їх оточує, за свободу на Майдані, в зоні АТО та в зовсім інші історичні періоди, наприклад,  коли на цю землю прийшли шотландці.
  Це чи то хронічки певного проміжку часу, чи то глибоке занурення у світ внутрішніх образів.  Автор створює власну міфологію, дуже тонку та інтимну, і водночас відображує непрості реалії українського сьогодення. Колір і простір, час та емоції переплітаються у розповідях Олафа Клеменсена і утворюють монументальне полотно із фігурками людей, птахів, дощу, вітру і навіть військової техніки.  Це своєрідний щоденник, сповнений любові та болю,  замріяності та напруження,  різкий і водночас ліричний.
   Книга буде цікава тим, хто замислюється над подіями в Україні та осмисленням  їхнього сприйняття. Ви зустрінетеся із закоханими рибами, танком, що полюбляє солодке, загадковими шотландцями та з багатьма іншими створіннями. Автор передусім цікавиться тим, як внутрішній світ стикається із зовнішнім, і які протиріччя виникають на цьому, часом болючому, зрізі.

     Слабошпицький М. Ф. Велика війна 2014...Україна: виклики, події, матеріали [Текст] / М. Ф. Слабошпицький. – Київ : Ярославів Вал, 2015. – 303 с.
  Це книжка про війну і суспільство. Про надії і розчарування. 
   І – про обов’язок влади перед народом.





      Сурженко М. Нове життя. Історії з Заходу на Схід [Текст] / М. Сурженко. – Брустурів : Дискурсус, 2015. – 234 с.
  Нова книжка Маргарити Сурженко – це спроба зрозуміти тих, хто опинився по той бік фронту й захотів там лишитися.
  Які мотиви і які ідеали? Яка любов і яка ненависть? Адже відчуття і почуття в усіх однакові. Адже кожен вміє відрізнити зло від добра. Але завжди хтось опиняється по той бік, а хтось – по цей.


     Прикарпатці в АТО [Текст] / упоряд. І. Бондарев.  Івано-Франківськ : Лілея – НВ, 2015.  126 с.
  Окрім історії академічної, існує не менш серйозна історія-жива, усна. Та, яку неможливо заперечити, бо вона назавжди стає правдою для цілого покоління.
   Українсько-російська війна вже стала такою живою історією українців початку ХХІ сторіччя. Тою історією, яка зовсім поруч, надто близько. Яка стане пам'яттю, за якою ще кілька десятиліть будуть звіряти такі фундаментальні речі, як героїзм, зрада, самовідданість, підступність, здобутки і втрати. Історією, яка вказує перспективу, яка показує хто є хто.
                                                Тарас Прохасько      






Волинські автори теж створили низку книг про  героїв АТО, патріотів нашої держави.



  Поліщук А. Неоголошена війна / А. Поліщук. – Нововолинськ : Формат, 2014. – 120 с.
  Збірка соціально-патріотичної поезії, пройнята духом всеохопної любові до України. Автор вболіває за країну, за солдатів, які відчайдушно йдуть на передову захищати кордони держави. 
"Всяка війна жахлива бо приносить смерть, ламає людські долі, несе розруху і розпач, особливо коли тривожить свідомість, що ворог це той близький сусіда, слов'янин і брат по вірі, з котрим століттями жили пліч-о-пліч. Вся надія на Бога, і на наш безумовно свободолюбний дух правди, і правдивості, на наші чесноти у віру в справедливість. Ми переможемо, без усякого сумніву переможемо! "– запевняє автор.








     Дем’янюк О. Волинський пантеон: Схід–2014 / О. Дем’янюк, Г. Гулько. – 2-ге вид., переробл. і допов. – Луцьк : Айс Принт, 2015. – 132 с. 
    Книга присвячена синам Волинської землі, які віддали своє життя, захищаючи незалежність і територіальну цілісність Української держави під час військового конфлікту на сході України у 2014 році.
Відомості з відкритих інформаційних джерел свідчать, що Волинська область у співвідношенні числа загиблих до кількості населення очолює сумний список областей із найбільшими військовими втратами.   




    Струцюк Й. Г. По дорозі до Савур могили : роман / Й. Г. Струцюк. – Луцьк : Вежа–Друк, 2015. – 166 с.
Книга – своєрідна сповідь майстра слова, часто побудована на документах, про сучасну війну проти російських окупантів. Зі слів письменника, роман «По дорозі до Савур-могили» – це максимально правдива оповідь «про подвиг і відступництво, про перші здобутки і втрати на фронті, про небачену самопожертву в окопах і нечувану зраду в тилу; про те, з чим зовсім несподівано зіткнулися ми, українці, виборюючи самостійність і створюючи нашу національну армію, котра перед тим була, по суті, знищена промосковським президентом-ренегатом і його поплічниками-манкуртами. Якщо коротко, то це твір про теперішню російсько-українську війну, яка несподівано почалася і хтозна, коли кінчиться» 






 Бугай Н. В. та ін. Обпалені надії : вірші і пісні / Н. В. Бугай, Л.В. Василевська, М. І. Пишук, П. А. Покотило. – Луцьк, 2015. – 144 с.
Ця збірка віршів та пісень підготована волинськими авторами –  патріотами своєї країни. Кожен із творів – це спроба глянути на нелегкі українські реалії оком поета. Біль за долю Вітчизни, кинутої у вир війни, й водночас безмежна віра в перемогу здорового глузду та християнських цінностей, у те, що «над землею розсіється мла» й «буде ще жити в красі Україна» –  основні мотиви книги.




Середюк О. М. Україна. Хроніка подій : від майдану – до АТО / О. С. Середюк. – Київ : Стебляк, 2015. – 340 с. : фот.
У публіцистичних статтях автор переконливо довів, що народ має право на повстання, право мати та застосовувати зброю для захисту свого і Батьківщини. Гострі публіцистичні статті чергуються з ліричним відступом київських та волинських поетів про жертовність «Небесної Сотні». Вперше розкрито сакральне слово «Майдан», подвиг героїв революції Гідності, які мужньо протистоять окупантам в країні. Надзвичайно актуальну тему розкриває автор в аналітичній статті «Хочеш миру - готуйся до війни», в якій подає попередження для нинішніх керівників. АТО чи війна проти московського цинічного агресора? Чому український націоналіст подякував Путіну і «Що буде завтра ?»,- ви дізнаєтесь зі сторінок цієї книги. 




  Голос барикад та бліндажів: зб. віршів. – б. м. : Макаров В., 2015. – 340 с.
 Ця книжка не випадково зроблена кишенькового формату, адже її призначення  – для тих, хто зараз зі зброєю в руках захищає честь та гідність нашої держави на Східному фронті. 
Кожен з нас в міру своїх можливостей, вмінь та навиків повинен долучитись до святої справи – захисту нашої Батьківщини від підлого, хитрого та підступного ворога – московського окупанта.
Війна ведеться на всіх фронтах – не лише на лінії безпосереднього військового зіткнення, а вирує й в звичайних, здавалось би побутових справах – ця війна – війна інформаційна. Перемога в інформаційній війні є запорукою Великої перемоги нашої зброї, яку Воїни світла вміло використовують на фронті.” – зазаначає видавець. 
Згідно його ідеї ці книги, з волонтерською допомогою повинні відправлятись на фронт та підтримувати бойовий дух воїнів.






Щербик Ю. Небо Донбасу : поезії / Ю. Щербик. – Луцьк : Вежа–Друк, 2015. – 122 с.
Ця книжечка – перша збірка віршів автора, об'єднаних темою війни на Донбасі. У мирному житті автор є виконавцем пісень на свої вірші, а будучи військовим і тримаючи в руках зброю, його не полишає думка про те, що слово й пісня – також сильна зброя.
Автор переконаний у тому, що ми сьогодні програли війну інформаційну, а тому маємо війну реальну. Саме тому ця війна й затягнулася, бо такі поняття, як «Україна» та «влада», на жаль, не є тотожними. Україна – це насамперед її люди, народ, який переможе не тому, що хтось дасть гроші чи зброю, а тому, що на його боці – Правда! Про це треба говорити, писати, а то й кричати... Щоб ворогу стало соромно.





Будчик О. Україна. Революція. Війна : поезії / О. Будчик. – Луцьк : Вежа–Друк, 2016. – 122 с.
           Рушник новітньої історії України доля (на жаль) вишиває в темно-сірих кольорах. Сподівання українців на краще майбутнє загубилося у владних кабінетах. Помаранчева революція та Революція Гідності не внесли суттєвих якісних змін у життя нашого народу. Розстріли героїв Майдану залишилися не розслідуваними. Анексія Криму і вторгнення на територію двох східних областей України російськими регулярними військами доказ агресивної політики Кремля по відношенню до суверенних держав. Тисячі загиблих і поранених кращих синів і дочок України є загальним горем народу, що прагне миру і свободи. У збірці поезій та пісень «Україна. Революція. Війна» відображено героїзм і мужність українців, що вдихнули у свої груди повітря свободи. У рядках цієї книги про себе зможе прочитати і герой Майдану, що з дерев'яним щитом йшов проти найманих снайперів, і кіборг Донецького аеропорту, і всі славні воїни Збройних Сил України.