четвер, 25 лютого 2016 р.

РОМСЬКА МРІЯ

      Темі викорінення багатовікових забобонів, упередженості та взаємної недовіри, які часто лежать в основі дискримінації, расизму та ксенофобії, була присвячена зустріч в рамках Кіноклубу Docudays UA. Цього разу приводом для зустрічі був перегляд фільму режисера Романа Бондарчука «Ромська мрія». Це ще одна нагода представити суспільній думці історії успіху ромів,  які часто стають жертвами пересудів і ворожості. Під час обговорення фільму Логвінюк Тетяна Михайлівна – голова ВОГО «ТЕРНЕ РОМА» зазначила, що влада не чує проблем ромів, а зустрічі з представниками державних структур відбуваються формально. Однією з проблем, для вирішення якої потрібна допомога держави, є паспортизація цих людей.
      Геноцид під час Другої світової війни – ще одне «незручне питання», яке часто забувається, коли мова заходить про ромів. Про факти масового вбивства ромів на Волині під час Другої світової війни йшлося під час обговорення фільму. Голова  обласної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури Галина Марчук, яка займається дослідженням масової загибелі ромів на Волині та історією ромської культури, розповіла присутнім історію волинського села Видерта Камінь – Каширського району, де відбулося масове вбивство циган нацистами. За її словами ніхто не знає точної кількості загиблих, адже в той час неможливо було порахувати кількість жертв. Одним із факторів, на думку дослідників, який не сприяє вивченню цієї теми, є недостатність документів – усних, письмових свідчень та матеріальних слідів, принаймні від кочової частини ромської культури (релігійних, культурних споруд).
    За словами завідувача відділом «Книга Пам’яті» редакційно-видавничої групи «Науковий центр історичних студій Волині»  Оксани Сущук вивченню трагічних сторінок історії ромів заважає те, що навіть сьогодні події Другої світової війни розглядаються суспільством лише у рамках відносин «кат-жертва». Шукаючи винних та постраждалих, акцентуючи увагу суспільства на почуттях «жертовності» та «вини ворогів», ми абсолютно забуваємо участь власного народу як «спостерігача» у подіях, пов’язаних з масовими стратами цивільного населення. Ми уникаємо відповідальності за збереження інформації про такі категорії загиблих як люди з інвалідністю, вадами психічного розвитку, представників іноетнічних груп та релігійних об’єднань. До таких належать і роми, які завжди відрізнялися від українського суспільства своїми етнічними особливостями та способом життя. У нашій державі немає єдиної державницької політики у вшануванні цих жертв масових вбивств з боку німецького окупаційного режиму. Причинами цього є, з однієї сторони, певна закритість ромської громади, спровокована побоюваннями нецільового використання їх свідчень про події війни. А з іншої – мала кількість документальних джерел в архівних сховищах України та за кордоном, незначна кількість публікацій з ромської тематики, що не дозволяє  науковцям і політикам знайти їм місце у формуванні історичної пам’яті українців  щодо вивчення Другої світової війни.
     Науковець звернула увагу на те, що усі групи цивільного населення, які були об’єктами нацистських переслідувань є невід’ємною частиною історії нашої країни. В нашій державі вже ведеться робота в цьому напрямку, але вона є недостатньо цілеспрямованою. На думку Оксани Сущук спільна історія – це шлях до суспільної єдності та взаєморозуміння в українському суспільстві. Спільне минуле, спільний розвиток сьогодні та бачення спільного майбутнього унеможливить дискримінацію за будь-якою ознакою.
Адвокат Юрій Колтонюк дав правову оцінку захисту прав національних меншин, доступу до правової допомоги та зупинився на розвитку толерантних міжнаціональних відносин у суспільстві.
   У форматі «живої бібліотеки» у присутніх була можливість поспілкуватися з активістами ромської громади, отримати відповіді на численні запитання та зробити для себе певні висновки: «Чи будемо ми надалі оцінювати книгу лише за її обкладинкою? Можливо, варто перед цим прочитати її історію...»

суботу, 20 лютого 2016 р.

 Кіноклуб DOCUDAYS UA
при Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки
Запрошує на перегляд документального фільму
Романа Бондарчука «Ромська мрія»
      Задум фільму українського режисера Романа Бондарчука «Ромська мрія» виник після того як автор провів літо  в ромських таборах Закарпаття та привіз звідти чотири історії людей, яким вдалося вийти за межі табору та реалізувати себе у світі «білих людей». Цей фільм про вибір, який робить кожен з нас, та здійснення мрій.  Як виявилося, не лише українці тримаються осторонь від ромів, а й роми з обережністю ставляться до українців.
       Після перегляду буде працювати «Жива бібліотека». В ролі унікальних «книжок» виступлять люди, до яких в суспільстві виникають певні запитання та упередження. Ми надамо «читачам» можливість діалогу і через нього – розуміння, наскільки життя справжньої людини, яка належить  до тієї чи іншої групи в суспільстві, відрізняється від наших погдядів.
       Очікуємо, що в з нагоди 145 – річчя від дня народження Лесі Українки поезія геніальної поетеси прозвучить в перекладі Михайла Козимиренка  ромською мовою, яка представлена у фондах нашої книгозбірні.
Почесні гості – Логвінюк Тетяна Михайлівна – голова ВОГО «ТЕРНЕ РОМА» та його члени.
      Долаємо разом стереотипи та упередження!

четвер, 18 лютого 2016 р.

МАЙДАН. НЕБЕСНА СОТНЯ. ПЕРЕОСМИСЛЕННЯ.

          Під такою назвою відбулась у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки година – реквієм пам’яті Героїв Небесної сотні. 
Минуло два роки з часу загибелі Героїв «Небесної сотні». Волинь також має свій пантеон розстріляних на вулиці Інститутській у Києві.
23-го серпня 2015 у Луцьку було увічнено пам'ять загиблих під час кривавих подій на Майдані, встановленням меморіальної стели Героїв Небесної Сотні. Цим монументом вшановано подвиги Василя Мойсея та інших шести волинських  Героїв України: Олександра Бадери, Сергія Байдовського, Едуарда Гриневича, Юрія Сидорчука, Івана Тарасюка, Віктора Хом’яка.
Революція Гідності змінила  свідомість українців. Ми відчули й усвідомили себе окремою самобутньою нацією. Але чи змінилося щось за цей час у нашому житті? Яким тепер є наше сприйняття подій Революції Гідності за ці два роки? Та чи для багатьох цей час став періодом  переосмислення та пошуку єдності? Якими стали ми? Чи не зневірилися? На ці та інші запитання глядачі заходу отримали відповідь від громадських діячів – активіста Євромайдану, Володимира Бут-Гусаїма – голови Волинської обласної організації «Твори Добро», члена правління СГО «Молодіжна Платформа», Любави Казмірчук, координатора благодійних програм громадської організації «Інститут волонтерства та громадської співпраці», Олександра Дем’янюка – доктора історичних наук, професора Луцького інституту розвитку людини університету «Україна», автора книги «Волинський пантеон: Схід – 2014», Людмили Стасюк, Заслуженого працівника культури України, директора нашої книгозбірні.
          Пісні та літературні твори виконали: Оксана Крамар – художній керівник Будинку культури мікрорайону Вересневе,  члени гуртка художнього читання «Слово не криця» Будинку культури мікрорайону Вересневе. Власну поезію прочитала Василина Луцан – студентка Луцького національного технічного університету. 

неділю, 14 лютого 2016 р.

СЕМІНАР-ТРЕНІНГ ДЛЯ МОДЕРАТОРІВ КІНОКЛУБІВ "DOCUDAYS UA"

    В Києві відбулася серія тренінгів для модераторів кіноклубів  в рамках проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини ‎Docudays UA». Тренером Валентиною Потаповою були запропоновані сучасні медіатехнології організації показів, представлені цікаві інтерактивні методики роботи з аудиторією після перегляду фільмів.         
    Відбулися обговорення на тему – як зробити кіноклуб місцем розвитку і відпочинку одночасно, а кожний перегляд унікальним. Акцентувалося на важливості діалогу з аудиторією мовою кіно та вмінню «читати» і критично аналізувати інформацію, що надходить із різноманітних джерел. Голова Організаційного комітету Docudays UA Світлана Смаль роз’яснила правові аспекти показів колекцій кіноклубів. Було охоплено усі можливі аспекти кіноклубного життя!
Дякуємо за змістовні зустрічі! 
 
 
 


Photo by Наталка Дяченко

вівторок, 9 лютого 2016 р.

Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки
З А П Р О Ш У Є
на годину–реквієм
пам’яті Героїв Небесної Сотні
«Майдан. Небесна Сотня. Переосмислення»
Захід відбудеться у відділі читальних залів 
17 лютого 2016 року.
Початок о 15 год.