середу, 24 червня 2015 р.

ВІД ДЕКЛАРАЦІЇ ПРО ДЕРЖАВНИЙ СУВЕРЕНІТЕТ ДО КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

      Під такою назвою в тренінг-центрі Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася правова година присвячена святкуванню Дня Конституції України.
      Двадцять п’ять років тому, 16 липня 1990 року український парламент, очолюваний Леонідом Кравчуком, проголосив Декларацію про державний суверенітет України. 
           28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України, першу Конституцію незалежної української держави. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. Сьогодні, як і в історичну конституційну ніч, триває боротьба, бій за основоположні засади конституційного ладу держави. Від кожного із нас залежить, чи збережемо країну такою, якою її визначено в Конституції – суверенною, незалежною, правовою, територіально недоторканою.  
         На заході виступили –   Букало Ярослав та  Мандзюк Богдан – спеціалісти відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, друкованих ЗМІ та легалізації громадських формувань управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Волинській області. 
          До події експонується книжкова виставка: «Конституція України: політико-правові виклики».



 

середу, 3 червня 2015 р.

ДЕБАТНИЙ КЛУБ "ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ТОЛОКА"

    Сьогодні у відділі читальних залів Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася прес-конференція про діяльність Волинського осередку ГО "Федерації дебатів України" у сезоні 2014–2015 рр.
      Дебати – це популярна у всьому світі інтелектуальна гра, яка має на меті розвиток розумового і творчого потенціалу людини.
       У дебатах одна команда аргументовано доводить певне твердження(тему), а інша – опонує їй. Критеріями перемоги є більша переконливість і обrрунтованість тез виступу команди.
       До того ж, це міжнародний студентський рух: дебатні клуби існують в університетах усього світу, щорічно проходять Європейський (EUDC) і Світовий (WUDC) чемпіонати з дебатів.
        Дебати сприяють розвитку:
  • аналітичного і критичного мислення – вміння аналізувати, виявляти сильні і слабкі сторони тих чи інших тверджень і знаходити оптимальні рішення;
  • структурного мислення – здатність структурно викладати свої думки, будувати логічні ланцюжки, бачити системно ту чи іншу проблему;
  • ораторських навичок – розвивають вміння тримати себе перед аудиторією, допомагають подолати страх перед виступами, сприяють оволодінню промовою і мистецтвом переконання;
  • лідерських і організаторських  якостей;
  • навички роботи в команді.
      А також, дебати дозволяють поглиблювати і систематизувати нові знання в сфері права, культури, релігії, філософії, політики, економіки та інших сферах суспільного життя.
      У Луцьку віднедавна(7 місяців) діє дебатний клуб "Інтелектуальна толока", який збирає молодих, активних людей, яким небайдужі суспільні та політичні проблеми і власний інтелектуальний розвиток. Тут школярі та студенти займаються розвитком ерудованості, логіки, аналітичних та ораторських здібностей.
      Розвиток дебатного руху в нашому регіоні – річ актуальна і потрібна як для підвищення інтелектуального рівня молоді, так і для гідного представлення регіону на всеукраїнському рівні.  
Запрошуємо усіх спробувати себе в цьому інтелектуальному спорті. Докладніше на сторінці в соціальній мережі: http://vk.com/fdu_volyn