вівторок, 31 січня 2012 р.

"Діалог" збирає друзів

   
                                                              
 Кожний з нас вільний вибирати собі відпочинок.  Завжди залишається необхідність спілкування з  однодумцями, щоб бачити розуміння в очах,  коли слово сказане тобою знаходить відгук у співрозмовника. Певно тим і запам’ятався  літературний клуб «Діалог», чвертьвіковий ювілей якого нещодавно відзначали у  відділі читальних залів нашої бібліотеки.
     Клуб цей має свою історію.








Далекого 1979 року, коли наша бібліотека відкрила двері для читачів у цьому приміщенні, при відділі читальних залів був створений літературний клуб «Діалог» для ознайомлення творчої молоді, членів літературної студії «Лесин кадуб» з новинками художньої літератури. Засновниками його були завідувач відділу читальних залів Ольга Віталіївна Гороть і керівник літстудії Василь Степанович Гей, відомий український письменник, давній друг бібліотеки, який і очолив цей клуб.


                   Діалог – це любові основа,
            Вихлюп радощів, болів, тривог.
            Діалог – свято рідного слова,
             Хай живе «Діалог»! –
ці слова належать нашому сьогоднішньому гостю лауреату Всеукраїнської літературної премії імені Андрія Головка, Міжнародної премії імені Дмитра Нитченка, обласної літературно-мистецької премії імені Агатангела Кримського, Заслуженому діячу мистецтв України Василю Гею.
Почалась перебудова. Це були часи, коли на сторінках літературно-художніх журналів друкувалися твори, які довгий час були заборонені. «Доктор Живаго» Бориса Пастернака, «Діти Арбата» Анатолія Рибакова, «Життя і доля» Василя Гроссмана, романи Джорджа Оруела «1984» і «Ферма для тварин» викликали захват у читачів. Журнали зачитувались до дірок. А скільки незаслужено забутих імен поверталося в історію нашої культури і літератури.
 На перше засідання прийшла частина членів попередніх письменницьких зібрань: Валентина Штинько, Клава Корецька, Олена Криштальська, Євген Назарчук і Раїса Мозолевська, а також деякі читачі бібліотеки, які любили читати. Головою цього неспокійного товариства став цікавий поет, літературознавець, журналіст Ігор Ольшевський, який привів на це зібрання своїх друзів  Володимира Бича, Федора Степанюка. Було це рівно 25 років тому 25 січня 1987 року.
В своїх спогадах Ігор Ольшевський розповів про перші засідання клубу, теми яким вони були присвячені. Зокрема, згадав про творчість поетів розстріляного відродження і тих, які загинули на фронтах Другої світової війни.








Зі спогадами про засідання клубу виступили перекладачі Олена Криштальська і Володимир Бич, котрі прочитали свої переклади.














На тих дружніх зустрічах любителів художньої творчості гаряче обговорювали нові імена, які поверталися в українську літературу, багато сперечалися. На ті полемічні змагання міг зайти кожний.  Проте не всі гості виявляли бажання прийняти участь у тих гострих ерудованих суперечках, послухати чи висловити власні думки. Активну участь в них брала Клава Корецька.
Кожен з виступаючих говорив про ту роль, яку відіграв літературний клуб "Діалог" у національному відродженні, адже на його засіданнях приймалися звернення про увічнення пам’яті Галшки Гулевичівни, на підтримку Народного Руху України, Товариства української мови імені Тараса Шевченка. Одне із засідань було присвячене відродженню «Просвіти». Вирішено було відродити «Просвіту». Це засідання відбулось 21 жовтня 1990 року. Ініціатором всіх цих добрих справ була Катерина Іванівна Шаварова, яка в своїх спогадах  говорила про ті часи. 
Всі присутні на ювілейному засіданні клубу згадували про тих його членів, які відійшли у вічність. Це голова клубу Федір Степанюк, який говорив до своїх друзів з екрану.


Це і автор гімну "Діалогу" Євген Назарчук, поезію якого схвильовано прочитала його дружина Раїса Мозолевська.

Це і одна з перших лауреатів обласної мистецької премії імені Йови Конзелевича за 1995 рік скульптор Олена Єрмолова, про яку з теплотою говорила Катерина Шаварова; Надія Кирилюк, серце якої перестало битися в минулому році.та інші. Всіх їх згадали хвилиною мовчання.
В своїх виступах члени клубу високо оцінили роботу обласної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки, яка була в ті роки і зараз залишається зачинателькою багатьох цікавих справ. Про це також говорила в своєму виступі директор бібліотеки, Заслужений працівник культури України Людмила Стасюк.
А на закінчення зробили спільну фотографію і пообіцяли зустрічатися частіше.







Детальніше про ювілейне засідання:  http://vip.volyn.ua/news/